Inchide
Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Reteta ceheasca. Ai gatit vreodata paine la abur?

21 Mai 2015

lugojinfo si partenerii sai va prezinta astazi o reteta deosebita.

Lugrema pagini
LC Electronic

 

Intram in bucataria ceheasca si va propunem sa gatiti: paine la abur. Pentru a va apuca de gatit aveti nevoie de urmatoarele ingrediente :

 ·      Faina de grau – 250 g

·      Drojdie proaspata – 1 cub / Drojdie uscata – 1 plic

·      Lapte caldut – 130 ml

·      Oua – 2 buc

·      Zahar – 1 varf de cutit

·      Paine alba – 3 felii

 MOD DE PREPARARE

Se face mai intai plamadeala in felul urmator: se amesteca o lingura de faina de grau cu drojdie, zahar si lapte caldut, apoi se lasa la cald timp de 10-15 minute.

Dupa ce s-a odihnit plamadeala, se amesteca bine cu restul de faina, oua si paine alba (prajita si taiata in cubulete mici). Se framanta bine aluatul obtinut apoi se lasa la crescut in cuptor, la 40 de grade, timp de o ora. Dupa ce a crescut bine aluatul, se framanta inca o data, se formeaza 2 paini lunguiete, care se acopera cu un servet si se lasa sa se odihneasca 10-15 minute.

Intr-o oala se pune la fiert apa putin sarata, se aseaza apoi cele 2 paini lunguiete din aluat pe un dispozitiv de fiert la abur si se lasa aproximativ 20 de minute deasupra oalei.

Mod de servire

Fiecare paine se taie in felii cu o grosime de 3 cm fiecare.

 

Paine la abur se serveste cu Svickova care se prepara astfel:

Ingrediente

·      Carne de vita – 1 kg

·      Morcovi – 3 buc

·      Ceapa – 3 buc

·      Supa de vita/Apa – 250 ml

·      Smantana dulce – 4 linguri

·      Un pachet de unt

·      Mustar boabe– 1 lingurita

·      Lapte - 250 ml.

·      Ulei pentru prajit

·      Ienibahar – 1 vf de cutit

·      Dafin – 5 foi

·      Sare

·      Piper

            Mod de preparare

Morcovii si ceapa se taie felii intr-o cratita. Se adauga carnea de vita, untul taiat felii si condimentele.

Se toarna ulei de masline, se acopera cu un capac si se lasa aproximativ o ora sa fiarba inabusit in suc propriu (se mai poate adauga puțina supa de vita). Dupa ce a fiert, se scoate carnea din oala si se taie felii.

Se strecoara sosul, se adauga supa de vita, lapte si smantana dulce. Se pune sosul din nou pe foc, se adauga carnea si se amesteca bine, pana ce carnea se imbiba cu sos.

Mod de servire

Svickova se serveste alaturi de felii de paine preparata la abur (ca in reteta alaturata) si sos alb cu gem de merisoare