vineri, 29 martie 2024
8.9 C
Lugoj
spot_img

Munca neremunerata in folosul comunitatii a fost mai clar definita. Reglementari noi privind coordonarea,controlul si supravegherea executarii pedepselor si a masurilor neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Legea nr. 253/2013 face parte, alaturi de alte acte normative, dintr-un pachet legislativ care a pregatit intrarea în vigoare a noii legislatii penale si procesual-penale, dezvoltand la nivel tehnic aspecte de noutate pentru sistemul de drept romanesc, respectiv masurile neprivative de libertate. În continutul acestei legi organice au fost cuprinse distinct cateva institutii fata de care legiuitorul a considerat necesara elaborarea de norme de aplicare, detaliate printr-un regulament.

Avand în vedere faptul ca masurile si obligatiile care pot fi dispuse în executarea sanctiunilor neprivative sunt multiple, actul normativ îsi propune, în primul rand, o sistematizare din punct de vedere institutional, a persoanelor fizice si juridice chemate sa asigure punerea în executare a sanctiunilor si masurilor neprivative de libertate, alaturi de principalii actori ai implementarii acestor masuri: judecatorul delegat cu executarea, procurorul si consilierul de probatiune. Hotararea de guvern detaliaza, de asemenea, modul în care serviciile de probatiune asigura coordonarea, supravegherea si controlul executarii pedepselor si masurilor neprivative de libertate.

Actul normativ aprobat detaliaza, totodata, procedura de informare a persoanei aflate în executarea pedepselor, masurilor educative sau a altor masuri neprivative de libertate, care nu vorbeste sau nu întelege limba romana ori nu se poate exprima, cu privire la continutul pedepsei sau masurii dispuse. Astfel, actul normativ prevede ca principalele actiuni efectuate în procedura de executare sa fie comunicate într-o limba, respectiv, într-un limbaj pe care persoana aflata în executarea pedepsei îl întelege, prin intermediul unui traducator, interpret autorizat sau prin intermediul unui interpret de limbaj mimico-gestual.

Noul regulament aprobat astazi reglementeaza inclusiv modalitatea de aplicare a prevederilor legale privind posibilitatea acoperirii, de la bugetul de stat, a unor cheltuieli necesare executarii pedepselor sau masurilor neprivative.

În ceea ce priveste sanctiunea renuntarii la urmarirea penala, sunt reglementate detalii în legatura cu prestarea muncii neremunerate în folosul comunitatii, modalitatea de stabilire a activitatilor concrete ce trebuie executate în functie de utilitatea acestora pentru comunitate, pregatirea scolara si profesionala a persoanei, experienta în munca a acesteia, starea de sanatate si alte date considerate utile pentru executare.

Un alt aspect reglementat vizeaza procedura prin care are loc abilitarea institutiilor din comunitate în vederea implicarii acestora în procesul de executare a pedepselor si masurilor neprivative de libertate, prin colaborare la nivelul comunitatii locale cu autoritatile direct responsabile de asigurarea executarii acestor pedepse sau masuri.

 

 

 

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII