Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

„Roam like at home”: cat platesti pentru consumul de date?

15 Iunie 2017
lugoj info.ro -„Roam like at home”: cat platesti pentru consumul de date?

Incepand de joi 15 iunie 2017, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate in roaming in statele membre UE, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE) se scad din resursele nationale incluse in abonamente sau extraoptiuni, potrivit mecanismului „Roam like at home”, iar dupa epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel ca in Romania.

Totusi, furnizorii au posibilitatea de a defini limite minime ale unei utilizari rezonabile a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decat traficul national inclus in abonament/(extra)optiune, depinzand de pretul acestuia. Limita ramane neschimbata indiferent de consumul de date realizat la nivel national inainte de intrarea in roaming.

In cazul in care furnizorii nu stabilesc o limita de utilizare rezonabila a datelor in roaming in UE/SEE, datele consumate in roaming in UE/SEE se tarifeaza identic celor consumate in Romania.

Pentru a-i sprijini pe cei care doresc sa se informeze inainte de a pleca intr-o calatorie intr-o tara din Uniunea Europeana cu privire la cati MB sau GB pot consuma in roaming fara taxe suplimentare, in limita unei utilizari rezonabile, ANCOM a dezvoltat o aplicatie care poate fi accesata aici.

Limite minime de utilizare rezonabila a datelor mobile in roaming (UE/SEE)

a)   in cazul planurilor tarifare (cartele preplatite, abonamente, (extra)optiuni) cu resurse de date (cvasi)nelimitate, atat cele care includ trafic de date nelimitat, cat si cele pentru care tariful per GB este sub 7,7 Euro (fara TVA), utilizatorii pot consuma urmatoarea cantitate de date in “Roam like at home”:   pretul cu amanuntul pentru servicii mobile intr-o perioada de facturare (fara TVA)  2 x  7,7 Euro/GB

                                                                      

b)    in cazul cartelelor preplatite fara resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma urmatoarea cantitate de date in “Roam like at home” (pe masura ce utilizatorul plateste din creditul disponibil, limita de utilizare rezonabila a datelor se diminueaza):  creditul ramas disponibil pe cartela la intrarea in roaming in UE/SEE

 

7,7 Euro         

 Limitele minime vor creste anual, incepand cu 1 ianuarie 2018, ca urmare a reducerii pretului reglementat pentru 1 GB.

Mai multe detalii despre modalitatea de aplicare a limitelor de utilizare rezonabila a datelor in roaming (UE/SEE), inclusiv modele de calcul, sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, aici.

Cum se tarifeaza consumul de date mobile in roaming (UE/SEE)

Dupa depasirea acestei limite furnizorii pot sa aplice o suprataxa in valoare de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fara TVA, pentru perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017. Incepand cu 2018 valoarea maxima a suprataxei va scadea in fiecare an pana in anul 2022.

Tarifarea datelor se va realiza dupa cum urmeaza:

a) pana la atingerea limitei se aplica tariful national, astfel:

            - pana la epuizarea traficului national inclus: se scad din acesta

            - dupa epuizarea traficului national inclus: se aplica tarifele din Romania

b) dupa depasirea limitei se aplica suprataxa, astfel:

            - pana la epuizarea traficului national inclus: se scad din acesta + suprataxa

            - dupa epuizarea traficului national inclus: se aplica tarifele din Romania + suprataxa (suma rezultata nu poate depasi 0,20 euro/MB)

Atentie! Furnizorii au obligatia sa le transmita utilizatorilor o notificare atunci cand acestia ating limita de utilizare rezonabila a datelor in roaming (UE/SEE), indicand valoarea suprataxei care va fi aplicata pentru consumul suplimentar de date in roaming.

Calculator limita date ”Roam like at home”: aplicatie ANCOM

Pentru a usura estimarea limitei de utilizare rezonabila a datelor pe care utilizatorii le pot consuma in roaming in UE/SEE, ANCOM a dezvoltat o aplicatie tip widget, accesibila aici.

Aplicatia ofera rezultate relevante in masura in care furnizorii nu percep utilizatorilor o suprataxa de sustenabilitate. In prezent, ANCOM analizeaza o cerere pentru autorizarea aplicarii unei astfel de suprataxe, depusa de operatorul RCS & RDS S.A., urmand sa faca publice rezultatele analizei dupa ce aceasta va fi finalizata si comunicata operatorului.

Atentie! Daca este activat serviciul de roaming, principiul de baza al „Roam like at home” prevede ca toate resursele nationale incluse in planul tarifar (inclusiv extraoptiuni sau bonusuri) devin disponibile si in roaming in UE/SEE.