marți, 16 aprilie 2024
8.9 C
Lugoj
spot_img

Istoria orasului Lugoj !

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Chiar daca locuiti în acest oras sau doriti sa veniti din orice colt al tarii sa îl vizitati, e bine sa cunoasteti putin din istoria acestui teritoriu din vestul Romaniei.

Lugoj – asa cum îi este numele în limba romana sau Lugos în limba maghiara si Lugosch în limba germana – are o populatie de 37.700 de locuitori, asa cum denota ultimul recensamant din 2011. Prima atestare istorica despre acest teritoriu o avem din secolul al XIII-lea. Atunci, Regele Ungariei, Ladislau al IV-lea, poposeste cu armata sa la…Lugoj. Dupa batalia de la Nicopole din anul 1396, aflam ca turcii trec Dunarea, patrund în Banat, ajungand astfel prin partile Lugojului. 

Un rol important l-a avut Iancu de Hunedoara. Prin 1440, acesta ia masuri de securitate pentru a proteja orasul, asa ca da ordin sa se construiasca santuri, metereze si palisade. Lugoj ajunge sa fie sub ocupatie otomana prin 1699, dupa semnarea Tratatului de la Karlovitz. Însa turcii distrug zidurile cetatii Lugoj. 

Dupa 1720, germanii ajung în Lugoj si ia nastere asa zisul “Lugojul german”. În acest secol, se ridica unele dintre cele mai importante cladiri istorice din oras. Se construieste biserica romano-catolica si biserica ortodoxa “Adormirea Maicii Domnului”, cea din urma fiind un edificiu impunator. Catedrala greco-catolica “Coborarea Sfantului Spirit” a fost înaltata între anii 1843 si 1854.

Cel mai vechi monument din oras este însa turnul fostei biserici “Sfantul Nicolae”. Biserica a fost construita între secolele al XIV-lea si al XV-lea. De-a lungul timpului, a trebuit sa fie reparata de mai multe ori si a fost adaugat si turnul cu temelia de caramida. 

Un alt simbol al orasului este Podul de Fier realizat de austro-ungari în anul 1902. Tot atunci, a fost construit si teatrul comunal de langa liceul “Coriolan Brediceanu”.

În 1934, s-a început “înfrumusetarea” orasului cu statui care sa întruchipeze personalitati care au contribuit la dezvoltarea orasului. Astfel, putem vedea busturile lui Ion Vidu sau al lui Coriolan Brediceanu, dar si Monumentul Eroilor de la 1916-1918. Multe statui au fost realizate în perioada interbelica, însa acest proces a fost întrerupt din 1939. Soldatii au patruns pe strazile orasului Lugoj, marsaluind non stop. Ca sa mai treaca timpul, se spune chiar ca acestia jucau asa numitul “craps”, un joc ce necesita zaruri, pe care le aruncau pe o patura militara.

Dupa 1945, Lugojul începe sa înfloreasca din nou, iar procesul de sculptare de noi statui se reia. Este realizat un monument pentru 76 de eroi lugojeni. În 1971, sculptorul Victor Gaga realizeaza bustul pasoptistului Eftimie Murgu. 

În 1996, este finalizata constructia Universitatii “Dragan”, una dintre cele mai importante din zona. Orasul este considerat un important centru cultural, unde se organizeaza numeroase festivaluri, ca Festivalul International de Folclor Ana Lugojana sau Festivalul International de Teatru Neprofesionist. 

În fiecare an, pe 15 august, are loc Ruga Lugojana, ce reprezinta o sarbatoare extrem de importanta. Ziua Lugojului este aniversata în fiecare an pe data de 20 decembrie. De ce? Pentru ca în aceasta zi, în decembrie 1989, Lugojul a fost al doilea oras liber din Romania.

 

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII