sâmbătă, 23 septembrie 2023
23.8 C
Lugoj
spot_img

A inceput sezonul petardelor. Politistii verifica locurile in care articolele pirotehnice se vand ilegal

Data:

spot_img
spot_img

Actiunile care au loc pana pe 9 ianuarie fac parte din actiunea nationala „FOC DE ARTIFICII”. “Politistii specializati în arme, explozivi si substante periculoase, cu sprijinul celor de ordine publica, vor efectua actiuni si controale, atat la societatile comerciale autorizate sa desfasoare operatiuni cu articole pirotehnice, cat si în zona pietelor, targurilor sau centrelor comerciale”, au anuntat oamenii legii. Politistii reamintesc ca este interzisa detinerea, utilizarea si vanzarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 si F4, a articolelor pirotehnice de scena (T1 si T2) si a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine si siguranta publica, securitate si pentru protectia mediului.
Articolele pirotehnice de tip petarda, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisa în cazuri deosebite, de catre persoanele aflate în pericol, pentru îndepartarea animalelor agresive sau salbatice, de catre fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizeaza astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment, numai cu luarea masurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor si a mediului.

Comercializarea de catre orice persoana neautorizata de articole pirotehnice din orice categorie constituie infractiune ce se pedepseste cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

În conformitate cu legislatia în vigoare, este permisa organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 si F4, numai în conditiile în care exista acordul primariei pe a carei raza se executa jocurile respective, al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si avizul Inspectoratului de Politie Judetean.

Totodata, persoanele juridice nu pot comercializa catre persoane neautorizate articole pirotehnice din categoriile F2-F4.

Referitor la persoanele fizice, acestea, daca au varsta de peste 18 ani, pot detine si folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, pe tot timpul anului.

Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 si T.2 nu pot fi confectionate, importate, comercializate sau folosite de catre persoanele fizice în scopuri de divertisment.

Folosirea articolelor pirotehnice NU ESTE PERMISA în urmatoarele situatii:

  1. a) Între orele 24:00 – 06:00 cu exceptia evenimentelor de interes local,national sau international,în baza aprobarii autoritatilor locale;
  2. b) La o distanta mai mica de 50 de metri de constructiile de locuinte cu pana la 4 niveluri si la mai putin de 100 de metri fata de cele cu peste 4 niveluri;
  3. c) La o distanta mai mica de 500 de metri de instalatiile electrice de înalta tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze;
  4. d) La o distanta mai mica decat cea prevazuta de reglementarile în vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie;
  5. e) În locurile în care exista riscul producerii de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre;
  6. f) Pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si în spatiile deschise cu aglomerari de persoane;
  7. g) La o distanta mai mica de 500 de metri de paduri.

 Conform Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, sanctiunile contraventionale au o valoare cuprinsa între 3.000 si 15.000 de lei.

Totodata, utilizarea articolelor pirotehnice tip petarda poate fi sanctionata contraventional conform Legii 61/1991R privind sanctionarea faptelor de încalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, cu amenda cuprinsa între 200 si 1.000 de lei. De asemenea se recomanda cetatenilor sa manifeste un comportament responsabil si sa desfasoare activitati menite sa îi protejeze, atat pe acestia cat si pe minori, pentru evitarea producerii unor evenimente negative, mai ales în perioada sarbatorilor de iarna.

 

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII