Incepe examenul de Bacalaureat. Sute de elevi din Lugoj si Faget sunt asteptati la examenul de maturitate

12 Iunie 2016
lugojinfo.ro - Sute de elevi din Lugoj si Faget sunt asteptati la examenul de maturitate

Prima sesiune a examenului national de Bacalaureat 2016 debuteaza luni, 13 iunie, cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A).

Miruna Lugoj

Testarea se va desfasura pe durata a trei zile (13-15 iunie). In intervalul 15-17 iunie va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B). Saptamana viitoare, intre 21 si 24 iunie, se va desfasura evaluarea competentelor digitale (proba D). Probele orale se incheie cu evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C), programata intre 27 iunie si 1 iulie.

Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare si cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, cu un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute. Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national: experimentat, avansat si mediu. Candidatul care la una din probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse, se considera ca nu a sustinut proba.

Reamintim faptul ca pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ:

a) sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale

b) sustinerea tuturor probelor scrise si nota 5 la fiecare dintre acestea;

c) obtinerea mediei 6, cel putin, la probele scrise.

Nu este permis accesul candidatilor in salile de examen cu manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.

Probele scrise ale examenului national de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, incep luni, 4 iulie, cu examenul la Limba si literatura romana (proba E).