GYM PELE

Liceele si scolile din Lugoj primesc saptamana viitoare o parte dintre manuale. Ministerul a anuntat ultimele noutati cu privire la manualele scolare pentru elevii claselor a IV-a, a XI-a si a XII-a

07 Octombrie 2016
lugojinfo.ro -Ministerul a anuntat ultimele noutati cu privire la manualele scolare pentru elevii claselor a IV-a, a XI-a si a XII-a

Ca urmare a solutionarii contestatiilor aflate pe rolul instantelor, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a contractat, prin Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), institutie organizatoare a licitatiei privind achizitia manualelor scolare de clasa a IV-a, noile manuale pentru disciplinele Matematica si Limba moderna engleza. Termenul de livrare a acestor titluri in depozitele de carte scolara este 4 noiembrie.

service-lugoj

Pentru alte trei discipline (Limba si literatura romana, Stiinte ale naturii si Istorie), Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis in data de 30 septembrie respingerea tuturor contestatiilor, drept urmare, au fost initiate procedurile de asigurare a manualelor in unitatile de invatamant. Astfel, miercuri, 5 octombrie, au fost semnate precontractele, urmeaza obtinerea ISBN-ului si editarea manualelor, respectiv selectia lor de cadrele didactice. Termenul estimat de livrare in scoli este sfarsitul lunii noiembrie. Versiunile digitale ale noilor manuale de Limba si literatura romana, Stiinte ale naturii si Istorie vor fi disponibile pe platforma manuale.edu.ro, imediat dupa aprobarea acestora prin ordin de ministru.

In ceea ce priveste manualele de Geografie, decizia CNSC a fost atacata in instanta si se afla in proces de solutionare pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. Dupa pronuntarea completului de judecata, CNSC va formula decizia finala.

Reamintim ca in urma licitatiei derulate de CNEE in luna februarie 2016, pana la inceputul anului scolar 2016-2017 au fost asigurate manuale pentru elevii clasei a IV-a, la sapte discipline: Limba si literatura romana (pentru clasele care studiaza in limbile minoritatilor nationale), Limba moderna franceza, Limba moderna germana, Religie – cultul ortodox, Educatie civica, Arte vizuale si abilitati practice, Muzica si miscare.

In ceea ce priveste manualele scolare pentru ciclul superior al liceului (clasele a XI-a si a XII-a), in urma negocierilor dintre MENCS si edituri, contractele încheiate de inspectoratele scolare judetene au avut ca termen ferm de livrare in depozitele de carte scolara data de 5 octombrie. La finalul acestei saptamani, respectiv inceputul saptamanii viitoare, manualele comandate de inspectoratele scolare vor fi transmise liceelor.

In baza prevederilor Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, elevii si profesorii din invatamantul de stat si din invatamantul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiaza de manuale scolare gratuite, atat pentru invatamantul in limba romana, cat si pentru cel in limbile minoritatilor nationale.