Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Dascalii debutanti din Lugoj intra in examene. Joi este programata la Timisoara proba scrisa a examenului national de definitivare în învatamant, sesiunea 2017

19 Aprilie 2017
lugojinfo.ro -Joi este programata la Timisoara proba scrisa a examenului national de definitivare în învatamant, sesiunea 2017 foto: cugetliber.ro

Proba scrisa a examenului national de definitivare în învatamant, sesiunea 2017, se desfasoara joi, 20 aprilie, începand cu ora 10:00, la Timisoara.

Sunt asteptati sa participe 166 de candidati care au îndeplinit conditiile prevazute de legislatia în vigoare. În aceasta sesiune, examenul national pentru definitivare în învatamant se organizeaza la nivel national, la nu mai putin de 90 de discipline.

Proba scrisa contine itemi din domeniul disciplinei de specialitate si al metodicii predarii/didacticii acesteia. Spre deosebire de anul trecut, nivelul de competenta didactica este evaluat si prin portofoliul profesional, elaborat conform precizarilor din programa de pedagogie si psihologie scolara corespunzatoare functiei didactice ocupate.

Candidatii vor avea acces în sali cel mai devreme la ora 8:00 si cel mai tarziu la ora 8:45, pe baza unui act de identitate valabil. Dupa primirea subiectelor, durata de redactare a lucrarilor este de 4 (patru) ore, timp ce poate fi depasit doar în cazul candidatilor cu nevoi speciale care au solicitat acest lucru.

Subiectele, traducerea acestora (pentru candidatii care au solicitat sustinerea lucrarilor în limba materna) si baremele de evaluare sunt asigurate de Centrul National de Evaluare si Examinare si vor fi publicate, dupa sustinerea probei scrise (ora 16:00), pe subiecte.edu.ro. Lucrarile scrise vor fi evaluate în 6 centre organizate la nivel national. Atat programele de examen, pentru toate disciplinele, cat si modele de subiecte si bareme pentru disciplinele de examen au fost postate pe definitivat.edu.ro si subiecte.edu.ro.

Nota minima de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promoveaza examenul dobandesc dreptul de practica în învatamantul preuniversitar. Examenul certifica si faptul ca un cadru didactic debutant care a optat pentru aceasta cariera dispune de pregatirea necesara pentru exercitarea profesiei didactice si poate intra pe o ruta de profesionalizare ascendenta, avand dreptul de a deveni titular în sistemul de învatamant preuniversitar si de a participa ulterior la sustinerea examenelor pentru obtinerea gradelor didactice.

Primele rezultate vor fi afisate marti, 25 aprilie, la centrele de examen si pe http://definitivat.edu.ro/. Contestatiile vor fi depuse în centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 25 aprilie, dupa afisarea rezultatelor, si 26 aprilie. Rezultatele finale se afiseaza la centrele de examen si pe site-ul examenului duminica, 30 aprilie. Transmiterea la nivel central a tabelelor nominale cu candidatii admisi si validarea rezultatelor examenului prin ordin de ministru are ca termen-limita data de 22 mai.

 

Kuhntop