Pastorala de Pasti a PS Alexandru

04 Aprilie 2018
Lugoj Info.ro -Pastorala de Pasti a PS Aalexandru

ALEXANDRU,
Din mila lui Dumnezeu si gratie Sfantului Scaun Apostolic al Romei,
Episcop roman unit, greco-catolic,
al Eparhiei de LUGOJ

Miruna International
Miruna Lugoj


Onoratului cler
si iubitului popor credincios
har, binecuvantare si mantuire de la Dumnezeu-Tatal
si de la Domnul nostru Isus Cristos

„Îngerul a strigat celei pline de har:
Curata Fecioara bucura-te ! Si iara zic: bucura-te,
ca Fiul tau a înviat a treia zi din mormant
si pe morti i-a ridicat. Popoare, veseliti-va !”
                                  (Din Catavasiile învierii)

 

Cristos a înviat!

Ziua învierii Domnului ne confera bucuria învingerii binelui asupra raului. Adevarul a învins minciuna. Nevinovatia a învins pacatul. Durerea s-a schimbat în bucurie. Bunatatea a învins rautatea. Învierea a învins moartea.

S-a bucurat diavolul cand pe stramosii nostri i-a înselat la pacat, crezand ca prin pacatul stramosesc tot neamul omenesc i-a cazut prada si ca nu este o putere mai mare care sa-1 scoata din ghearele lui. Dar s-a înselat amarnic, pentru ca Fiul lui Dumnezeu S-a coborat pe pamant anume, ca sa zdrobeasca puterea diavolului.

Bucurie diavoleasca au avut unii oameni cand în Vinerea mare au rastignit pe Cruce pe Fiul lui Dumnezeu. În nebuneasca lor trufie, acestia strigau lui Isus cel rastignit: „De esti Fiul lui Dumnezeu, coboara-Te de pe cruce!” (Matei 27,40). De pe cruce, este adevarat, El nu S-a coborat, El a dorit sa moara pe Cruce, dar o minune mai mare decat aceasta s-a întamplat: a treia zi, Isus a înviat din morti!

Tot misterioasa a fost si moartea Lui, caci soarele s-a întunecat, pamantul s-a cutremurat, mormintele s-au deschis si mai multi morti au înviat. Acestea vazandu-le sutasul pagan, a spus: „Cu adevarat, Fiul lui Dumnezeu a fost acesta!” (Matei 27,54).

Învierea lui Cristos este minunea minunilor. Prin Învierea Sa, Isus a dovedit mai presus de orice îndoiala ca este Dumnezeu adevarat, Domnul cerului si al pamantului.

Iubitii mei fii sufletesti,

Îndata dupa luarea de pe Cruce Isus Cristos a fost înmormantat. Arhiereii si fariseii s-au adunat la Pilat zicand: „Doamne, ne-am adus aminte ca amagitorul Acela a spus, fiind înca în viata: Dupa trei zile Ma voi scula. Deci, porunceste ca mormantul sa fie pazit pana a treia zi, ca nu cumva ucenicii Lui sa vina si sa-L fure si sa spuna poporului: S-a sculat din morti. Si va fi ratacirea de pe urma mai rea decat cea dintai. Pilat le-a zis: Aveti straja; mergeti si întariti cum stiti. Iar ei, ducandu-se, au întarit mormantul cu straja, pecetluind piatra” (Matei 27,63-66).

Întorcandu-se sufletul lui Isus iarasi în trup, a treia zi, în zori de zi, mormantul si muntele Golgotei s-au cutremurat si ca un fulger luminos a iesit Isus Domnul din mormant. Cutremurul, fulgerarea orbitoarei lumini si aparitia lui Cristos i-au înspaimantat pe soldatii care pazeau mormantul. Ei au fugit si au intrat în Ierusalim, vestind celor întalniti pe cale ca a înviat Isus Nazarineanul!

Asa cum citim în Sfanta Evanghelie, printre cei care au fost martori ai Învierii Domnului au fost soldatii care pazeau mormantul. Ei au fost si primii care au dus vestea învierii în Ierusalim, dar de frica si pentru bani au amutit. Li s-a interzis sa vorbeasca.

Soldatii au vazut ca piatra mormantului era data la o parte, iar aparitia lui Cristos i-a înspaimantat. Mergand în Ierusalim au istorisit arhiereilor toate cele întamplate, au vestit Învierea lui Isus, dar în zadar, arhiereii nu au acceptat aceasta veste.

Adunandu-se arhiereii si batranii comunitatii, au tinut sfat, au dat multi bani ostasilor, zicand: „Spuneti ca ucenicii lui venind noaptea, l-au furat, pe cand noi dormeam. De se va auzi aceasta la dregator, noi îl vom îmbuna si pe voi fara grija va vom face!” Iar ei luand argintii, au facut precum au fost învatati. Si s-a raspandit cuvantul acesta printre iudei pana în ziua de azi” (cf. Matei 28,11-15).

Faptul ca Isus ar fi fost furat din mormant este exclus. Astfel:

– Cine sa-L fure pe Isus? Niste ucenici fricosi care stateau cu usile încuiate de frica iudeilor? (Ioan 20,19). Ei care nu au avut macar curajul nici sa-L însoteasca pana la Calvar? Atunci cum s-ar fi expus ei noaptea, eventual sa se si lupte cu ostenii de paza pentru a recupera corpul lui Isus? Toate acestea sunt de neconceput!

– Ostasii de paza erau cel putin trei persoane într-o asemenea grupa si ei se schimbau din ora în ora. Nu puteau adormi toti trei deodata. Pedeapsa pentru fuga unui prizonier era doar una: moartea. Vedem si în Faptele Apostolilor cand temnicerul vazand usile deschise a voit sa se omoare, socotind ca cei închisi au fugit (Pavel si Sila, cap. 16,27).

– Daca au dormit cum au constatat, sau cum puteau afirma ca Isus fusese furat?

– Daca Isus ar fi fost furat, fariseii ar fi reclamat imediat la Pilat si ar fi început o mare ancheta, ei, oricum nu s-ar fi sinchisit de pedeapsa aplicata paznicilor.

– Multi bani trebuie sa fi dat fariseii paznicilor ca sa taca, sa nu divulge aceasta minune, caci, desigur, erau înspaimantati.

Dar Isus a înviat, dovada ca acesti ucenici fricosi au devenit atat de curajosi, încat au predicat pe Isus cel înviat, cu pretul vietii. Este o raritate ca cineva sa-si dea viata pentru adevar, dar pentru minciuna cine are curajul sa moara?

Chiar daca autoritatile politice si conducatorii poporului au crezut ca vor opri raspandirea adevarului Învierii lui Isus, la care soldatii au fost martori, platindu-i cu bani, sunt atatea alte marturii despre Învierea Lui.

Iubiti credinciosi,

Dupa fuga soldatilor de paza de la mormant, mormantul în care a fost înmormantat Isus Cristos trei zile a devenit gol prin Învierea Sa.

Mormantul gol înca este o marturie a învierii Domnului: „Pentru ce-L cautati pe Cel viu între cei morti? Nu este aici, ci a înviat” (Luca 24,5-6). În cadrul evenimentelor Pastelui, mormantul gol este primul element întalnit. Mormantul gol a constituit un semn esential pentru toti. Descoperirea lui de catre ucenici a fost primul pas spre recunoasterea faptului însusi al Învierii. Este cazul femeilor sfinte mai întai, apoi al lui Petru. „Ucenicul pe care-1 iubea Isus” (Ioan 20,2) afirma ca, intrand în mormantul gol si descoperind „fasiile de panza jos” (Ioan 20,6) „a vazut si a crezut” (Ioan 20,8). Aceasta presupune ca el a constatat, dupa starea în care se afla mormantul gol, ca lipsa trupului lui Isus nu putea fi o lucrare omeneasca si ca Isus nu revenise pur si simplu la o viata pamanteasca, asa cum se întamplase cu Lazar.

Maria Magdalena si femeile sfinte, care veneau sa ispraveasca îmbalsamarea trupului lui Isus, îngropat în graba în seara Vinerii Sfinte din cauza venirii sabatului, au fost cele dintai care L-au întalnit pe Cel înviat. Asadar, femeile au fost primele mesagere ale Învierii lui Cristos pentru apostolii însisi (cf. Luca 24,9-10). Lor, Isus li Se arata dupa aceea, întai lui Petru, pe urma celor doisprezece. Chemat sa întareasca credinta fratilor sai, Petru Îl vede deci pe Cel înviat înaintea acestora si marturia lui face comunitatea sa exclame: „A înviat cu adevarat Domnul si S-a aratat lui Simon” (Luca 24,34).

Învierea lui Cristos este credinta, speranta si bucuria noastra si a lumii întregi. De Învierea lui Cristos se bucura cerul si pamantul, îngerii si oamenii, se bucura Mama lui Isus, Preacurata Fecioara Maria, caci Fiul Ei a înviat!

„Cristos a înviat din morti!”. Daca El nu ar fi înviat din morti, am fi fapturi nefericite, vrednice de plans. Toate ar fi zadarnice, pana si credinta noastra. Dar El a înviat! Mormantul e gol si Isus este între noi, viu si biruitor peste toti.

Înainte de a încheia aceasta scrisoare pastorala, dorim sa multumim Bunului Dumnezeu pentru ca am ajuns acest mare Praznic al Sfintelor Pasti într-o Biserica Romana Unita reînviata, în anul în care sarbatorim Centenarul Sfintei Uniri a poporului nostru.

Cristos Cel Înviat sa va daruiasca sanatate, liniste, pace si bucurie!

Sarbatori fericite!

Harul Domnului nostru Isus Cristos si dragostea lui Dumnezeu Tatal si împartasirea Sfantului Spirit sa fie cu voi, cu toti. Amin!

ALEXANDRU

Episcop de Lugoj

Data la Resedinta Noastra Episcopala din Lugoj, la praznicul Învierii Domnului, Anul Domnului 2018.