Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian
Autoliv pagini 2

Colegiul Tehnic „Valeriu Braniste„ din Lugoj primeste joi titlul de „Scoala Europeana”

23 Mai 2018
Lugoj Info.ro -Colegiul Tehnic „Valeriu Braniste„ din Lugoj primeste joi titlul de „Scoala Europeana”

Reprezentantii Colegiului „Valeriu Braniste” din Lugoj se vor afla joi la Bucuresti unde Ministerul Educatiei Nationale va premia unitatile de învatamant preuniversitar castigatoare ale celei de-a XV-a editii a Competitiei Nationale „Scoala Europeana".

Festivitatea de decernare a titlului „Scoala Europeana” celor 61 de „Scoli Europene” are loc la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Fiecare unitate de învatamant va primi certificatul „Scoala Europeana - 2018" si un premiu în valoare de 5.000 lei care va fi utilizat pentru dotari. Decizia privind bunurile care vor fi achizitionate apartine conducerii fiecarei unitati de învatamant. La editia din acest an s-au înscris 112 unitati de învatamant preuniversitar din 29 de judete si din Capitala. Colegiul Tehnic „Valeriu Braniste” a obtinut locul 53 din 61 de scoli care au obtinut titlul in acest an. Din anul 2004 si pana in prezent nu mai putin de 775 de scoli din intreaga tara au primit acest titlu.

Evaluarea candidaturilor s-a realizat dupa urmatoarele criterii:

-  coerenta activitatilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generala a institutiei scolare

-  integrarea activitatilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al scolii

-  performantele scolare reflectate în rezultatele elevilor la examenele nationale, olimpiade si concursuri scolare

-  asigurarea egalitatii de sanse si facilitarea accesului la educatie

-  continuitate si constanta în derularea de activitati/proiecte/programe europene

-  strategie si modalitati de implementare si evaluare

-  strategie si modalitati de valorizare (diseminare si exploatare a rezultatelor/produselor)

-  dezvoltarea dimensiunii europene a educatiei prin activitatile de cooperare europeana

-  calitatea si coerenta documentelor de candidatura (documentele manageriale pentru perioada 2015-2018, formularul de candidatura si portofoliul ilustrativ).

 

Competitia se adreseaza tuturor unitatilor de învatamant preuniversitar care au fost si sunt implicate în programele europene din domeniul educatiei si formarii profesionale si consta în evaluarea calitatii si coerentei managementului scolii, reflectat în documentele manageriale, precum si a impactului pe care activitatile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizationale si a ethosului scolii. Certificarea scolilor cu titlul „Scoala Europeana” le confera recunoastere si prestigiu în cadrul comunitatilor educationale, iar eforturile pe care le fac pentru mentinerea titlului obtinut determina un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi si noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunatatire a managementului scolar si la dezvoltarea unei culturi organizationale solide.

Activitatile/proiectele/programele luate în considerare pentru aceasta competitie sunt:

a)  derulate de scoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European si alte institutii europene: Erasmus+ (2014-2020), eTwinning, Europa-casa noastra (Lider European si EuroQuiz), Scoli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola etc;

b) derulate de scoli în parteneriat cu ambasade, universitati si scoli din Uniunea Europeana, companii europene, asociatii profesionale europene, ONG–uri cu scop educational/de formare profesionala care activeaza la nivel european etc.;

c) finantate din fonduri structurale, în care scoala este aplicant sau partener.

Certificatul obtinut are o valabilitate de trei ani, dupa care scoala trebuie sa reintre în concurs pentru reconfirmarea titlului. În acest sens, trebuie sa dezvolte noi proiecte de parteneriat cu alte scoli din UE, iar managementul scolii trebuie sa fie unul coerent si performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educatiei. Competitia pentru obtinerea certificatului „Scoala Europeana” este recunoscuta de institutiile europene ca un exemplu de buna practica la nivel european, prin care autoritatea nationala în domeniu sustine unitatile de învatamant si valorizeaza experientele acestora acumulate în cadrul proiectelor europene de parteneriat între scoli.

 

Octavian