GYM PELE

„Morometii 2”, cel mai asteptat film romanesc al anului, ajunge in cinematografele din tara, inclusiv la Lugoj, din 16 noiembrie

22 Octombrie 2018

Cel mai asteptat film al anului, Morometii 2, va ajunge pe marile ecrane din Romania, din 16 noiembrie.

La sfarsitul lunii octombrie, echipa filmului va porni într-o caravana prin tara, intr-un turneu de promovare organizat de distribuitorul Transilvania Film. Deocamdata, Lugojul nu se afla pe lista cu orasele in care urmeaza sa poposeasca aceasta caravana de promovare, insa lucrurile se pot schimba daca Primaria Lugoj isi doreste ca lugojenii sa ii vada in carne si oase pe actorii din Morometii 2.

Pelicula readuce pe marile ecrane, dupa mai bine de 30 de ani, iubitele personaje ale lui Marin Preda, sub regia aceluiasi Stere Gulea. Imaginea filmului este alb-negru si este semnata de Vivi Dragan Vasile, unul dintre cei mai apreciati directori de imagine din Romania.

Morometii 2 continua povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Campia Dunarii, si-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl gasesc pe Ilie Moromete îmbatranit, dar înca în putere. Între el si cea de-a doua sotie, Catrina, tensiunile continua, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil daca te înregimentezi.

„E un film care se petrece într-o perioada mai dura, mai agitata, se instaureaza un nou sistem politic, e multa îngrijorare si teama. Iar lumea aceea pe care o stiam dispare, de fapt. Asta m-a si atras la ideea unei continuari, am vrut sa duc pana la capat epopeea acestor personaje care au supravietuit pana în anii ‘50 colectivizarii. E un omagiu adus acestei lumi”, declara regizorul Stere Gulea.

Distributia este una de exceptie si reuneste cativa dintre cei mai apreciati si iubiti actori romani. În rolurile principale îi vom vedea pe Horatiu Malaele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) si Iosif Pastina (Niculae Moromete), aflat la debutul într-un rol principal în cinema. Alaturi de ei apar Razvan Vasilescu (Cocosila), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moasei), Florin Zamfirescu (Tugurlan), George Mihaita (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauabei), Marian Ralea (Carcadat), Dorina Chiriac (Marioara Bazdoveica), Liviu Pintileasa (Zdroncan), cu participarea extraordinara a lui Ion Caramitru (Directorul scolii).

Filmarile pentru Morometii 2 au început anul trecut, în septembrie, majoritatea secventelor fiind turnate în aceeasi casa, din acelasi sat (Talpa, judetul Teleorman) în care a fost realizat  si primul film în 1985. Pre-productia partii a doua a durat mai bine de un an - casa Morometilor a fost refacuta de scenograful Cristian Niculescu dupa schitele si imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero. Dana Paparuz, premiata cu trofeul Gopo pentru Aferim!, este creatoarea costumelor. Montajul filmului a fost realizat de Dana Bunescu si Alexandra Gulea, muzica este semnata de Vasile Sirli, iar coloana sonora este gandita de aceeasi Dana Bunescu, castigatoare a 6 premii Gopo pana în prezent, pentru montaj si sunet. Machiajul si coafura sunt semnate de Dana Roseanu, Iulia Roseanu si Domnica Bodogan. Producatorii filmului sunt Oana Giurgiu si Tudor Giurgiu. Fotograful afisului oficial este Alex Galmeanu.

Morometii 2 este o productie Libra Film, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Studioului de Creatie al Ministerului Culturii, în colaborare cu TVR si HBO Romania. 

Cu sprijinul: Banca Transilvania, Timisoreana, Aqua Carpatica, Auchan Retail Romania.

Recomandat de: Europa FM

Parteneri media: Adevarul, Radio Romania Cultural, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Cosmopolitan, Femeia, Zile si Nopti, Cinemap, Cinemagia, Observator Cultural, Agerpres, VICE.

Partener monitorizare: mediaTRUST