Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Tot ce trebuie sa stii despre ceapa decorativa

14 Decembrie 2018
Lugoj Info.ro -Tot ce trebuie sa stii despre ceapa decorativa

Dupa cum anunta numele acesteia, ceapa decorativa este o planta cu valoare estetica.

Cuptorul cu lemne

O putem gasi in gradini, in spatii publice sau in ghivece. In orice imprejurare, ceapa de decor da viata si culoare mediului inconjurator prin florile ei deosebite. Afla mai multe despre aceasta floare, cum se cultiva si cum se ingrijeste corect.

Despre ceapa decorativa

Ceapa decorativa sau ornamentala, denumita stiintific Allium, are peste 280 de specii. Cateva dintre cele mai comune sunt Allium christophii, Allium hollandicum, Allium moly, Allium roseum, Allium mairei, Allium schubertii. Aceasta planta s-a cultivat inca din timpuri stravechi in Europa, dar si pe pamant american si in Africa. Ceea ce caracterizeaza toate speciile de Allium este puternicul miros de ceapa sau de usturoi pe care il emana la ruperea tulpinii. Ceapa decorativa este considerata o floare de primavara si se cultiva in cele mai multe cazuri in gradina. Ea infloreste incepand din a doua jumatate a primaverii, pana in toamna.

Ceapa decorativa se distinge prin inflorescentele ei de culoare violet. Dupa inflorire, acestea pot avea aspect de sfera, pendula sau stea. Florile cresc in partea superioara a tulpinii si sunt de dimensiuni mari. Alte variatii de culori pe care le mai putem intalni la aceste flori sunt albastru, roz, galben, argintiu sau alb. Indiferent de felul acestora, florile de ceapa decorativa au mereu un impact puternic, iesind in evidenta in orice spatiu verde.

Cum plantam ceapa decorativa

Cultivarea acestei plante se realizeaza prin plantare de bulbi. In stare de repaus, inainte de plantare, acestia trebuie tinuti intr-un loc uscat. Plantarea are loc in toamna sau in primavara. In functie de momentul plantarii, inflorirea va avea loc in perioada mai-iunie sau iunie-iulie. In general, conditiile ideale de plantare implica un sol bine drenat si soare din belsug. Aceasta floare iubeste soarele si are nevoie de lumina directa pentru a putea creste armonios. Totodata, ceapa decorativa trebuie protejata de vanturi puternice. 

Bulbii se planteaza la o adancime de 8-10 cm, mentinand intre acestia o distanta mai mare cu circa 3-4 centimetri decat adancimea. Tipurile de ceapa decorativa mai inalte vor avea nevoie de mai mult spatiu, distanta dintre bulbi fiind dubla in cazul acestora. Pentru o alegere de calitate, recomandam bulbii de ceapa decorativa de la FarmBee.

Dupa ce planta incepe sa creasca, nu va necesita cantitati prea mari de apa. In cazul in care alegem sa plantam ceapa decorativa in vas, este necesar sa folosim pamant universal si nisip la plantare.

Dupa inflorire, frunzele se vor vesteji. Pentru ca acest lucru sa nu afecteze aspectul gradinii tale, poti planta florile de ceapa decorativa in spatele altor flori.

Cum ingrijim ceapa decorativa 

Ca oricare planta, ceapa decorativa poate suferi de anumite boli precum mana, rugina sau viroze. Pentru a tine la distanta aceste boli, in stratul de ceapa decorativa si restul gradinii se pot aplica tratamente speciale impotriva bolilor si a daunatorilor. Apropo de acestia, cei mai comuni dusmani vii ai cepei decorative sunt paduchele verde, paianjenul bulbilor si gargarita cepei. O solutie cu continut de piretru poate fi foarte eficace in a tine daunatorii la distanta. 

Daca solul in care au fost plantate florile nu contine suficienti nutrienti, floarea nu va avea un aspect foarte robust. Prin urmare, il putem imbunatati aplicand ingrasamant pe parcursul primaverii la un an dupa plantare.

Aceasta planta este in general una destul de rezistenta, neavand pretentii specifice. Florile trebuie udate regulat in special in perioada uscata. In timpul iernii, bulbii trebuie acoperiti pentru a nu ingheta.

Ceapa decorativa este o planta usor de cultivat si intretinut pe meleagurile noastre. Ea poate aduce un plus de eleganta si de culoare oricarei gradini sau interiorului casei. Paleta ampla de culori si forma lor gratioasa transforma aceste flori versatile intr-o alegere potrivita pentru orice spatiu.