Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Transportul carnii si al animalelor interzis in zona Lugoj. Pesta Porcina Africana confirmata si la Barna

01 Februarie 2019
Lugoj Info.ro -Pesta Porcina Africana confirmata si la Barna

Analizele de laborator au confirmat un focar de Pesta Porcina si la Barna.

În data de 29 ianuarie 2019, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta pestei porcine africane, într-o gospodarie din localitatea Barna, judetul Timis, iar în data de 30.01.2019, la un cadavru de tineret porcin, gasit aruncat pe camp, în apropierea aceleiasi localitati. Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, în colaborare cu lucratori din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Timis desfasoara o ancheta, în aceste doua cazuri. “S-au efectuat dezinfectiile de necesitate în cele doua locatii, în care s-a identificat prezenta virusului pestei porcine africane. Sub coordonarea subprefectului judetului Timis, s-a desfasurat o noua sedinta a CLCB, pentru analiza masurilor de combatere a bolii. A fost stabilita zona de protectie din jurul focarelor de boala, cuprinzand teritoriul localitatilor Barna, Juresti, Botesti, Sarazani, Poganesti, Botinesti si Drinova si respectiv zona de supraveghere din jurul focarelor, ce cuprinde localitatile Saceni, Traian Vuia, Surducu Mic, Fardea, Hauzesti, Crivina, Criciova, Ciresu, Maguri, Tapia, Lugojel, Lugoj, Hezeris, Valea Lunga Romana, Sudrias si Jupani. Au fost efectuate si înca se afla în desfasurare inspectii sanitare veterinare în exploatatiile cu porcine din zona de protectie si respectiv zona de supraveghere”, a anuntat DSVSA Timis.
În aceste zone, este interzisa scoaterea sau introducerea fara aprobare scrisa din partea autoritatii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judeteana a porcilor vii, carnii de porc, produselor din carne de porc, furajelor, a gunoiului de grajd rezultat de la porcine.
Orice miscare din exploatatii (gospodarii), a porcinelor vii, poate fi permisa numai daca aceste porcine sunt identificate prin crotali auriculare aplicate de catre medicul veterinar din comuna si sunt însotite de formulare sanitare veterinare de miscare a animalelor vii.
Orice caz de moarte, îmbolnavire sau suspiciune de boala, la animale în general si la porcine în special, trebuie imediat, conform legii, adusa la cunostinta medicului veterinar din circumscriptia sanitara veterinara locala, sau medicilor veterinari oficiali ai Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis. La fel, gasirea de cadavre provenite de la porci domestici sau mistreti. Totodata, cetatenii sunt avertizati sa nu cumpere porci si carne de porc din locuri neautorizate si fara acte de provenienta – documente sanitar-veterinare.