GYM PELE

Interventie pentru salvarea unei biserici aflata la cativa kilometri de Lugoj

03 Aprilie 2019
Lugoj Info.ro -Interventie pentru salvarea unei biserici aflata la cativa kilometri de Lugoj foto : Facebook.com/ambulantapentrumonumentebanat

Ambulanta pentru Monumente Banat face apel la neobositii sai voluntari pentru a salva o frumoasa bisericuta care apartine astazi comunitatii ucrainene si este situata in localitate Dragomiresti.

service-lugoj

Parohia ortodoxa ucraineana din Dragomiresti, împreuna cu Primaria Stiuca, vor asigura cazarea, masa si materialele necesare interventiei. Interventia va avea loc între 05-16 aprilie 2019. ”Cei interesati sa participe, sa-si aduca încaltaminte de lucru, sac de dormit, lanterna, izopren. Acceptam si voluntari pentru o perioada mai limitata de timp. Proiectul Ambulanta pentru Monumente Banat este un proiect cultural fiind coordonat de Asociatia pentru Patrimoniu Activ-PACT, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Directia Judeteana pentru Cultura Caras- Severin, Directia Judeteana pentru Cultura Timis si Facultatea de Arhitectura si Urbanism Timisoara. Cei interesati sa participe la aceasta interventie sunt rugati sa-si confirme prezenta la urmatoarele numere de telefon: stud.arh. Daiana Maciulschi 0756306007, stud. arh. Madalina Nica 0732156597”, au anuntat reprezentatii Ambulantei Monumentelor. Despre biserica de lemn "Nasterea Domnului" de la Dragomiresti, com. Stiuca, aflata la 20 de km de Lugoj, se crede ca dateaza din 1754, desi exista suspiciuni ca ea ar fi mai veche. Începuturile acestei biserici, potrivit traditiei locale, trebuie cautate în localitatea Zorlentul Mare, judetul Caras-Severin, aflata în vecinatatea Dragomirestiului, spre sud. Aici a fost biserica construita, iar ulterior, spre mijlocul secolulul al XVIII-lea a fost vanduta satului Dragomiresti, unde, asezata pe o mica colina, poate fi gasita si în prezent.
Învelitoarea de sindrila a bisericii, cat si cea a micului turn de deasupra pronaosului se gasesc într-un avansat stadiu de degradare, periclitand starea de conservare a monumentului si a decorului sau pictat.