Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Nu urcati bauti la volan! Politistii intetesc controalele pe toate drumurile din zona Lugoj

16 Iulie 2019
Lugoj Info.ro -Politistii intetesc controalele pe toate drumurile din zona Lugoj

Dupa evenimentul rutier in urma caruia un tanar din Lugoj si-a pierdut viata, la Gavojdia, in timp ce masina lui a fost lovita de un camion condus de un sofer beat, politistii anunta controale atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii.

Cuptorul cu lemne

Pana acum controalele erau facute in baza unor planificari la sfarsit de saptamana, insa de acum lucrurile se schimba radical. Politistii readuc aminte ca un om treaz (cu simturi agere si odihnit) are un timp de reactie de circa o secunda atunci cand vrea sa franeze, în vreme ce, în cazul unui sofer care a consumat alcool, acest timp creste.

La o viteza de 90 de km/h, masina parcurge circa 25 de metri într-o singura secunda, iar distanta totala de franare pana la oprirea efectiva este de 86 de metri.

Conducerea autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice constituie un factor de mare risc asupra sigurantei traficului rutier, influentand, în mare masura, producerea accidentelor de circulatie.

Legea prevede o pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sange (0,40 mg./l. în etilotest). De asemenea, pe timpul cercetarii, permisul este retinut fara drept de circulatie.

O concentratie alcoolica în sange sub aceasta valoare situeaza fapta în zona contraventionala si se pedepseste cu amenda cuprinsa între 9 si 20 de puncte, iar ca masura complementara, permisul de conducere este suspendat pentru o perioada de 90 de zile.

Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, pe langa faptul ca este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru sofer, pasageri si ceilalti participanti la trafic crescand sansele de implicare într-un accident rutier.

De cele mai multe ori, conducatorii auto aflati sub influenta alcoolului comit frecvente încalcari ale normelor de circulatie, conduc cu viteza excesiva, se angajeaza în depasiri neregulamentare sau executa în mod periculos virajele.

Pentru a conduce în siguranta, soferul trebuie sa îsi pastreze starea de atentie, sa reactioneze rapid, sa vada clar si sa aprecieze corect distanta si viteza. Alcoolul afecteaza claritatea vederii, judecata, timpul de reactie, echilibrul si capacitatea de a vorbi. Cand aceste functii sunt afectate, probabilitatea unui accident rutier creste exponential, au mai precizat oamenii legii.