Sanctiunile intra in vigoare de luna viitoare. Amenda si munca in folosul comunitatii pentru persoanele care tulbura linistea

10 Decembrie 2019
Lugoj Info.ro -Amenda si munca in folosul comunitatii pentru persoanele care tulbura linistea foto: Redesteptarea.ro

Începand cu 26 ianuarie 2020 intra în vigoare Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice.

Printre actele normative modificate si completate de Legea nr. 192 din 2019, se regaseste si Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de încalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

Potrivit noilor modificari legislative, organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, în corturi, alte amenajari sau în spatiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat  imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, în mediul urban va fi sanctionata, din ianuarie 2020, cu amenda de la 2000 la 3000 lei.

În plus, repetarea contraventiei în decurs de 24 de ore de la constatarea primei fapte, se sanctioneaza cu amenda de la 3000 la 6000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activitati în folosul comunitatii.

De asemenea, vor fi sanctionati cu amenda de la 500 la 1.500 de lei sau cu prestarea a 50-100 de ore de activitati în folosul comunitatii si cei care repeta savarsirea în public, într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei contraventii, de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, daca sunt de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor, ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora. 

Aceeasi sanctiune se va aplica si în cazul repetarii în acelasi înterval de timp, a tulburarii, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma.

În schimb, cei care tulbura linistii locatarilor între orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuintele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat în imediata vecinatate a acestora, de mai multe ori în 24 de ore, vor fi sanctionati cu amenda de la 2.000 la 3.000 de lei sau prestarea a 70-120 de ore de activitati în folosul comunitatii.