GYM PELE

Floriile si Pastele vor fi altfel in acest an. 15 decizii luate de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane

09 Aprilie 2020
Lugoj Info.ro - 15 decizii luate de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane

ÎNDRUMARI ALE CANCELARIEI SFANTULUI SINOD, APROBATE DE PATRIARHUL ROMANIEI, PRIVIND SLUJBELE DE FLORII, DIN SAPTAMANA MARE (A SFINTELOR PATIMIRI) SI DE SFINTELE PASTI, ÎN CONDITIILE STARII DE URGENTA.

service-lugoj

 ​Întrucat slujbele de Florii, slujbele din Saptamana Mare (a Sfintelor Patimiri) si de Sfintele Pasti vor fi savarsite anul acesta doar de slujitorii bisericesti, fara participarea credinciosilor mireni, pentru a oferi credinciosilor o anumita consolare si pentru a diminua riscul unor manifestari necontrolate, urmare consultarii cu Ministerul Afacerilor Interne, parohiile si manastirile vor proceda dupa cum urmeaza:

 

 1. Pelerinajul de Florii se suspenda anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvantate în biserica (în Sambata lui Lazar, 11 aprilie 2020, dupa Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) si vor fi distribuite, de catre voluntari, credinciosilor din parohie care solicita aceasta. Voluntarii vor purta masti si manusi de protectie.

 

 1. În saptamana Sfintelor Patimiri, nu se savarseste slujba Sfantului Maslu de obste (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.

 

 1. Spovedania si împartasirea credinciosilor se pot savarsi în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuinta credinciosilor, preotul va utiliza încaltaminte de unica folosinta si masca sanitara, se va spala pe maini cu apa si sapun si cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult si epitrahil, trusa liturgica pentru împartasirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atat anterior, cat si ulterior dezinfectate (conform îndrumarilor din 12 martie 2020).

 

 1. Painea binecuvantata, în forma de mici prescuri, stropita cu agheasma si vin, numita „Pasti”, va fi sfintita anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, dupa Sfanta Liturghie, si va fi ambalata igienic în pachete închise. În zilele de vineri si sambata, „Pastile” vor fi distribuite gratuit credinciosilor, în locuri special amenajate în afara lacasurilor de cult. Personalul deservent va purta masca si manusi de protectie.

 

 1. Accesul la aceste locuri speciale din afara lacasurilor de cult se va organiza în zilele premergatoare Sfintelor Pasti (vineri si sambata, înainte de noaptea Învierii), respectandu-se aceleasi reguli sanitare ca si în magazinele alimentare (masca sanitara, distanta sociala de 2 metri, marcata în fata locului special amenajat).

 

 1. Pentru credinciosii varstnici si bolnavi, „Pastile” vor fi distribuite la domiciliu de catre voluntari, vineri si sambata sau în prima zi de Pasti. Voluntarii vor purta masca si manusi de protectie, precum si ecuson nominal, semnat si stampilat de catre fiecare parohie.

 

 1. Pentru a nu fi întrerupta traditia începuta în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în aceasta perioada în care speranta si lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercati de izolare sau de boala, Sfanta Lumina va fi adusa de la Ierusalim, sambata, 18 aprilie 2020, spre seara si va fi distribuita delegatiilor eparhiilor la Aeroportul International Otopeni, care vor purta masca si manusi de protectie si vor respect distanta sociala de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfanta fiecarei parohii. Voluntarii din parohii, purtand masca, manusi si ecuson, vor primi Sfanta Lumina si o vor distribui doar la casele credinciosilor care o solicita si care o asteapta numai în fata locuintei, avand în mana o candela sau o lumanare.

 

 1. Randuielile liturgice si tipiconale nu se modifica în aceasta perioada în care slujbele se savarsesc doar de catre slujitorii bisericesti, fara participarea fizica a credinciosilor mireni. Astfel, în Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, dupa slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurata o singura data de catre slujitorii bisericesti prezenti, dar fara participarea credinciosilor mireni.

 

 1. De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participa credinciosi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lacasului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. În acest sens, imediat dupa chemarea Veniti de primiti lumina! si cantarea Învierea Ta, Hristoase, Mantuitorule, se va citi Sfanta Evanghelie, se rosteste binecuvantarea „Slava Sintei...”, dupa care clericii vor canta de trei ori troparul Hristos a înviat!, se va cadi spre cele patru puncte cardinale si se va rosti ectenia mare, apoi toti clericii vor intra în biserica, pentru continuarea Canonului Învierii si pentru savarsirea Sfintei Liturghii.

 

 1. La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele rasuna la toate bisericile unde se savarseste slujba Învierii, credinciosii mireni, avand candelele aprinse, pot iesi la ferestre si balcoane sau în curtile caselor lor, adresandu-se unul catre altul, de la distanta de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! si raspunsul Adevarat a înviat!, fara a deranja pe alti vecini care nu doresc sa participe la aceasta sarbatoare.

 

 1. În prima zi de Pasti, începand cu ora 06.00 dimineata, voluntarii din parohii vor putea oferi credinciosilor varstnici si bolnavi „Pastile”, precum si pachete cu daruri alimentare de Pasti (oua, cozonac, dulciuri etc.).

 

 1. Tot în prima zi de Pasti, slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, se savarseste în biserici, începand cu ora 12.00, dar fara participarea credinciosilor mireni.

 

 1. Prezentele Îndrumari completeaza recomandarile Cancelariei Sfantului Sinod din 22 martie 2020 intitulate Noi masuri privind slujbele si activitatile sociale bisericesti.

 

 1. Orice act de indisciplina a clericilor (ierarhi, preoti si diaconi) sau a credinciosilor mireni afecteaza negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul starii de urgenta, toti avem obligatia de a respecta dispozitiile autoritatilor de stat, în caz contrar, vom suporta sanctiunile prevazute de lege.

 

 1. Sa ne rugam lui Dumnezeu, Maicii Domnului si tuturor sfintilor ca starea aceasta de grea încercare cauzata de pandemia actuala sa înceteze cat mai curand!

 

Cancelaria Sfantului Sinod miercuri, 08 aprilie 2020