marți, 23 aprilie 2024
8.9 C
Lugoj
spot_img

Gripa aviara la granita cu Ungaria. Masuri de supraveghere si la fermele de pasari de langa Lugoj

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a dispus masuri specifice de supraveghere sanitara veterinara pentru a elimina riscul patrunderii gripei aviare înalt patogene, H5N8, care evolueaza la pasarile domestice în regiunile administrative maghiare de la granita cu Romania. Au fost vizate în special judetele limitrofe de pe granita de vest, dar masurile generale de preventie se aplica concomitent pe tot teritoriul Romaniei.

În ultima perioada, Ungaria se confrunta cu un val de gripa aviara de înalta patogenitate, subtipul H5N8, care a afectat mai multe ferme comerciale. În data de 30 aprilie au fost confirmate înca doua noi focare în localitatile Battonya si Nagykamaras, la o ferma de curcani, respectiv la o ferma de gaste pentru foie gras, aflate în zona administrativa Bekes, la granita de vest a Romaniei.

ANSVSA a informat sectorul privat, prin intermediul asociatiilor de profil de la nivel national, cu privire la riscurile asociate derularii activitatilor comerciale intracomunitare cu ferme din zonele în care evolueaza boala. In aceste conditii este de asteptat ca si fermele de pasari din zona Lugoj sa ia masuri pentru prevenirea raspandirii bolii, acestea fiind strict supravegheate in aceasta perioada.

Toate programele de biosecuritate aferente fiecarei unitati avicole vor fi revizuite si reavizate de catre fiecare DSVSA judeteana, dupa introducerea de masuri suplimentare de biosecuritate, pentru a se evita introducerea si diseminarea virusului influentei aviare.

Monitorizarea pasarilor salbatice realizata de catre administratorii fondurilor cinegetice va fi intensificata, în special în zonele în care pasarile salbatice sunt stationare, monitorizare, cu raportare catre DSVSA judeteana a oricaror modificari a statusului de sanatate a acestor pasari

Pana la stingerea focarelor din Ungaria, se va acorda o atentie sporita transporturilor intercomunitare de pasari domestice, furajelor si a mijloacelor de transport care provin sau urmeaza a tranzita Ungaria, pentru a preveni introducerea bolii pe teritoriul national. Cea mai mare unitate avicola din zona Lugoj se afla la Boldur.

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII