Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Lugojenii carau marfa. Peste 100.000 de euro, în lei si valuta, tigarete fara timbru fiscal, o arma neletala si droguri de mare risc, ridicate de la traficantii de tigari

04 Iunie 2020
Lugoj Info.ro -Peste 100.000 de euro, în lei si valuta, tigarete fara timbru fiscal, o arma neletala si droguri de mare risc ridicate de la traficantii de tigari foto : DIICOT

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Caras – Severin împreuna cu ofiterii de politie judiciara din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Caras-Severin au efectuat un numar de 32 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Caras-Severin, Timis si Arad, într-o cauza vizand destructurarea a doua grupari infractionale organizate, specializate în savarsirea infractiunii de contrabanda.

În cauza s-a retinut faptul ca, în cursul anului 2019, pe raza municipiului Resita si orasului Bocsa s-au constituit doua grupari infractionale specializate în savarsirea de infractiuni din sfera contrabandei cu tigari. Scopul membrilor gruparilor era obtinerea de castiguri mari prin alimentarea pietei negre a tigarilor de contrabanda din municipiul Resita si orasul Bocsa, au anuntat surse judiciare pentru Lugoj Info.ro.
Pe parcursul monitorizarii celor doua grupari s-a constatat o preocupare permanenta a membrilor de a identifica atat surse noi de aprovizionare, convenabile ca pret, cat si extinderea pietei de desfacere. Specific acestor grupari era faptul ca actionau pe mai multe paliere, prezentand elementele specifice unui grup infractional organizat. Pe întreaga perioada a monitorizarii celor doua grupuri infractionale, s-a constatat un caracter de permanenta al actelor infractionale, o ritmicitate si un mod de lucru care atesta clar ca actele infractionale nu erau spontane, rezultatul unor decizii singulare, de moment, ci rezultatul unor întelegeri prealabile si a unor cutume formate pe parcursul desfasurarii activitatii infractionale.
Astfel, piata neagra a tigarilor neaccizate de pe raza municipiului Resita si orasului Bocsa era acoperita aproape în întregime de cele doua grupari infractionale.
Ambele grupari infractionale functionau pe acelasi schelet, respectiv un palier de organizare/coordonare, condus de liderul grupului, un palier de aprovizionare format din surse de pe raza judetelor Arad si Timis si transportatori, si un alt palier, de distributie en-detail, existand elemente comune între cele doua grupari infractionale organizate atat la nivel de aprovizionare, cat si la nivel de distributie stradala.
Pe parcursul monitorizarii gruparilor infractionale organizate au fost realizate un numar mare de prinderi în flagrant, de la membrii grupului fiind confiscate peste 400.000 tigarete provenite din acte de contrabanda, cu o valoare de peste 240.000 de lei.
La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Caras-Severin vor fi aduse, în vederea audierii, un numar de 30 de persoane.
Pana la acest moment, în urma perchezitiilor, au fost ridicate suma de peste 100.000 de euro, în lei si valuta, tigarete fara timbru fiscal, o arma neletala supusa autorizarii, despre care exista presupunerea rezonabila ca ar fi detinuta ilegal si substante susceptibile a fi droguri de mare risc.
Actiunea a fost efectuata cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul B.C.C.O. Timisoara, al lucratorilor de politie din cadrul I.P.J. Caras-Severin, al luptatorilor din cadrul Serviciul de Actiuni Speciale al I.P.J. Timis si al jandarmilor din cadrul Inspectoratul Judetean de Jandarmi Caras-Severin si  Gruparii Mobile de Jandarmi Timisoara.
Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia de Operatiuni Speciale si Unitatea Centrala de Analiza a Informatiilor.