Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian
Hala lugoj

Ce este tequila, cum și când a apărut și de câte feluri este

20 Septembrie 2020
Lugoj Info.ro -Ce este tequila, cum și când a apărut și de câte feluri este foto : Ralf Roletschek

Tequila este o băutură ancestrală, care se produce din secolul XVI (aproximativ 1538) și care a primit numele de la cel al regiunii unde s-a născut.

Tequila, așadar, este și numele orașului în care a apărut pentru prima dată această băutură spirtoasă și unde se află și azi un număr mare de fabrici care o produc.

Ce înseamnă cuvântul Tequila?

Originea cuvântului este în limba nahuatl (limba vechilor azteci) și înseamnă „meserie” sau „muncă”, de la cuvântul „tequitl”. O altă variantă, complementară, a acestui cuvânt este cea care face referire la piatra tipică acestei regiuni, obsidianul, care se tăia pentru a fi folosită ca unealtă. Aceste pietre erau numite în vechime „tecuilo”, iar locul în care se găseau, regiunea, a ajuns să se numească „Tecuila”, iar ulterior „Tequila”.

Când a apărut tequila?

Între legendele care explică apariție acestei băuturi există una care spune că tequila a fost descoperită în timpului unei furtuni, când un fulger a căzut pe un câmp de agave și, din cauza intensității, a originat un incendiu, în urma căruia au apărut vapori din agave și un fel de miere dulce și cu aromă plăcută, care a atras atenția nativilor. Aceștia au descoperit ulteiror că mierea respectivă, odată fermentată, avea puteri relaxante și efecte de euforie dacă era băută.

Tequila - oferte (LINK)

Vechii azteci au privit această întâmplare ca un dar din partea zeilor. În primele decenii după cucerirea aztecilor de către spanioli, s-a născut băutura ca un ferment din planta de agave și, ulterior, dată fiind influența europenilor, aceasta a început să fie distilată în alambicuri. Pentru multă vreme, această băutură a fost cunoscută ca vin de mezcal sau mezcal tequila, dat fiind că mezcalul era unul din numele plantei de agave. Se spune că primul care a dat numele tequila acestei băuturi a fost unul dintre producătorii cei mai importanți ai vinului de mezcal, Don Cenobio Sauza, care i-a și schimbat numele din vin de mezal în tequila.

Tequila - oferte (LINK)

Din ce se face tequila?

Tequila provine dintr-o plantă a familiei agavelor, numită Weber, varietatea albastră. Există circa 295 de tipuri de specii de agave, dar doar una este potrivită pentru producția acestei băuturi. Din alte variante de agave se fabrică mezcalul și pulque. Asta ar fi prima mare diferență dintre cele trei băuturi spirtoase.

Tequila este un produs cu DOC (Denumire de origine controlată), care îi conferă băuturii caracteristica de exclusivitate numai în anumite regiuni din Mexic. Acestea sunt Jalisco, Nayarit, Michoacan, Guanajuato și Tamaulipas.

Tequila - oferte (LINK)

Tequila se definește ca un amestec de alcooluri provenind din fermentarea și distilarea unei plante de agave. Conform rețetei originale, la fabricarea băuturii tequila se folosesc minimum 51% zaharuri din agave și restul din trestie de zahăr sau porumb. În mod normal, se folosește numele Tequila Mixto pentru a identifica aceste băuturi. Există și tequila 100% din agave. Se folosesc 3 kilograme de agave pentru fiecare litru de tequila mixto, în timp ce pentru tequila 100% se folosesc 6 kilograme de agave.

În funcție de tipul de proces de maturare, băuturile numite tequila se clasifică în cateva categorii:

* Tequila albă sau „argint”: este vorba de tequila transparentă, nu neaparat incoloră, care după procesul de distilare continuă cu restul de operațiuni unitare, fără a trece prin procesul de învechire sau maturare. Poate fi păstrată sau nu în butoaie de lemn pentru un timp mai mic de două luni.

* Tequila tânără sau „aur”: este vorba de tequila rezultată din amestecul unei tequila albe cu o tequila maturată, învechită sau extra învechită. Se mai numește tânără și tequila albă care a fost mixată cu caramel, glicerină, sirop de zahăr sau extract de stejar.

* Tequila învechită: tequila „aur” maturată în butoaie de stejar între 12 și 36 de luni

*  Tequila extra învechită: tequila „aur” maturată în butoaie de stejar peste trei ani.