Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian
Hala lugoj

Mașina de spălat vase: cum să o folosești cât mai eficient și mai eco-friendly?

26 Septembrie 2020
Lugoj Info.ro -Mașina de spălat vase: cum să o folosești cât mai eficient și mai eco-friendly?

Mașinile de spălat vase sunt electrocasnice tot mai des apreciate și de români și, ca atare, tot mai populare.

Asta și pentru că prețul lor nu mai este unul prohibitiv. Și pentru că beneficiile merită toți banii. Avantajele unei mașini de spălat vase nu înseamnă doar că simplifică viața utilizatorilor, ci, în plus, spală vasele la temperaturi ridicate, ceea ce duce la o igienă sporită decât în cazul spălării vaselor manual. Dacă este bine utilizată, mașina de spălat vase este și foarte prietenoasă cu mediul înconjurător și te ajută să faci economii la utilități. Cum am spus, însă: aceasta trebuie folosită corect.

Oamenii de știință avertizează de ani de zile că planeta nu va putea să susțină ritmul susținut al vieții umane. Resursele nu sunt infinite. De aceea, e important să economisim din ele, atunci când putem. Cu o mașină de spălat vase, economisești multă apă: până la 32.000 de litri pe an și aproximativ 400 de ore de timp care poate fi petrecut făcând orice altceva decât spălarea vaselor.

Nu orice mașină de spălat vase merită, însă. De altfel, la orice electrocasnic e valabil acest lucru. Când achiziționezi un aparat electrocasnic, uită-te pe etichetă. Pentru ca aparatul să fie cu adevărat eficient și să ajute mediul, acesta trebuie să aibă categoria A+++ pe etichetă.

 

Astfel, costul apei și al energiei electrice va fi minim, deoarece această etichetă, care este obligatorie pentru aparatele electrocasnice vândute în Uniunea Europeană, garantează cea mai mare eficiență a produsului.

Este mai bine să investești puțin mai mult atunci când le cumperi decât să obții un produs mai ieftin care, în timp, te va costa mai mult. Costul mașinii de spălat vase reprezintă 6,1% din cheltuielile lunare de energie, ceea ce este considerabil mai mic decât cheltuielile unui frigider, de exemplu (30,6%). Chiar și așa, toate economiile sunt din ce în ce mai mici atunci când, pe lângă electricitate, folosiți apă. În orice caz, responsabilitatea nu revine doar aparatului: indiferent cât de eficientă este o mașină de spălat vase, utilizatorul trebuie să o folosească corect, astfel încât economiile și grija pentru mediu să fie reale.

Pentru asta, ține cont de câteva sfaturi de utilizare a mașinii de spălat vase:

 

  1. Folosește programul potrivit

 Chiar și cele mai simple mașini de spălat vase au programe diferite de spălare și în mod normal, alegem un program la început și apoi uităm să-l mai schimbăm. Este important să citim bine instrucțiunile pentru a înțelege care ciclu de spălare este cel mai bun în fiecare situație. În același mod în care se schimbă programul unei mașini de spălat dacă se introduc haine albe sau colorate, haine foarte murdare sau haine care nu sunt atât de murdare, sintetice sau bumbac etc, programul mașinii de spălat vase trebuie adaptat la cantitatea de murdărie și tip de veselă (o farfurie nu este la fel ca o tigaie și o farfurie cu murdărie foarte incrustată nu este aceeași cu una aproape curată).

 

  1. O dată e de ajuns

 Tendința generală de a clăti vasele și chiar de a le spăla înainte de a le pune în mașina de spălat vase trebuie să se încheie. Trebuie doar să vă asigurați că nu există resturi de alimente, deoarece mașina de spălat vase nu este un coș de gunoi și nu are o eliminare încorporată. Pur și simplu scoateți alimentele cu o cârpă sau hârtie. Când vine vorba de economisirea apei, de ce să cheltuiți dublu pentru că trebuie să le spălăm de două ori? Această curățare prealabilă este complet inutilă dacă aparatul funcționează bine.

 

  1. Ordinea operațiilor e importantă

 Recipientele mari și vasele de gătit intră în tava inferioară, astfel încât să nu acopere stropitorul și pentru că vor fi cele mai murdare părți. Comandarea a tot ce este introdus în mașina de spălat vase este esențială pentru a profita de spațiu, pentru ca apa să ajungă peste tot și pentru a obține o spălare eficientă.

 

  1. Umpleți, dar nu supraîncărcați mașina de spălat vase

 A pune o mașină de spălat vase aproape goală este o risipă de apă și electricitate, iar umplerea ei până sus va fi de două ori mai risipitoare, deoarece va trebui să repetați spălarea cu toate acele lucruri care nu au fost curățate bine. Mașina de spălat vase are o capacitate specifică și o utilizare eficientă ar trebui ajustată la această capacitate.

 

  1. Dozați corect detergentul

 Dacă punem prea mult, vom polua mediul și clătirea ar putea să nu curețe toate resturile produsului, ceea ce poate determina vasele să iasă cu un miros prea puternic sau cu reziduuri de săpun care lasă pete la uscare. Dacă adăugați mai puțin detergent, murdăria nu va fi complet îndepărtată din vase. Trebuie să utilizați cantitatea recomandată de producător și să nu folosiți niciodată un produs care nu este special pentru mașina de spălat vase. Săpunurile sunt poluante, astfel încât cea mai bună opțiune pentru a avea grijă de mediu este utilizarea unui produs care respectă natura. Este convenabil să îi căutați pe cei care au eticheta „Ecolabel” a Uniunii Europene.

 

  1. Curățați rezervorul și filtrele

 Fiecare aparat necesită o anumită întreținere. Pentru o spălare adecvată, filtrele și scurgerea trebuie curățate periodic. Dacă nu este curățat, se va înfunda și, în cel mai bun caz, vasele vor ieși tot murdare.