Pasionat de cumparaturile online? Vezi cateva recomandari ale politistilor

13 Noiembrie 2020
Lugoj Info.ro -Vezi cateva recomandari ale politistilor

Te-ai obisnuit sa faci cumparaturi online?

Miruna International
Miruna Lugoj

Aceasta perioada aduce multe oferte în spatiul online, iar, pentru a va bucura în siguranta de produsul dorit, Politia Romana va transmite o serie de recomandari:

Printre cele mai întalnite fraude online sunt vanzarile fictive, adica postarea de anunturi de vanzare online, iar, ulterior, dupa convingerea cumparatorilor sa transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate.

De asemenea, cumparatorii pot primi pe email mesaje care par a fi trimise de firme sau persoane de încredere, însa adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încat sa para ca sunt legitime.

Se mai folosesc adrese foarte similare, de pilda cu o litera în plus sau minus sau cu cifra 0 în locul literei O. În continutul mesajului poate fi introdus un link spre o pagina falsa, iar în momentul în care se introduc date precum username si parola, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întalnite amenintari în mediul cibernetic).

Atunci cand navigati pe internet de pe dispozitivul dumneavoastra, asigurati-va ca aceasta conexiune este securizata prin HTTPS - pictograma unui lacat aratand ca pagina accesata este securizata.

Nu faceti niciodata click pe un link/o anexa dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificati adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legatura cu acea companie.

Evitati operatorii economici care nu afiseaza date de contact complete (adresa, telefon, cod unic de identificare fiscala etc.) si care se rezuma la o simpla adresa de e-mail. Aveti grija daca accesati o pagina web care contine greseli gramaticale.

Daca se cumpara bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de provenienta ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumparat initial produsul de la magazin) si certificatul de garantie emis de producator.

Nu platiti în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folositi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Platiti pentru marfa dupa ce v-ati asigurat ca ati primit ce ati comandat.

În cazul în care efectuati totusi plata online pentru diferite produse, fiti atenti cand oferiti detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzati tranzactia daca vi se cere codul PIN. Este normal sa vi se ceara codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscriptionat pe card). Este mai sigur sa folositi un card de debit dedicat tranzactiilor on-line pe care sa îl încarcati numai cu suma necesara achizitiei.

Foarte important este sa cunoasteti situatia financiara de pe card, atat înainte de a efectua o tranzactie, cat si dupa. Este posibil ca, uneori, sa va fie încasata mai mult decat suma de pe factura, fara a va da seama de acest lucru.

Tipariti sau salvati comanda dumneavoastra, precum si clauzele si conditiile ce apar pe site la momentul cumpararii, pentru situatia în care ar exista vreo problema mai tarziu.