Senatorul USR Nicu Fălcoi: “Legea votului electronic la distanță va fi una dintre prioritățile viitorului meu mandat”

28 Noiembrie 2020
Lugoj Info.ro -Senatorul USR Nicu Fălcoi: “Legea votului electronic la distanță va fi una dintre prioritățile viitorului meu mandat”

Domnule senator Nicu Fălcoi, la alegerile parlamentare din 6 decembrie candidați pentru un mandat la Camera Deputaților.

Cu ce proiecte porniți la drum?

Candidez cu gândul la proiectele începute în actualul mandat și pe care vreau să le duc la bun sfârșit. Și am în vedere și alte proiecte, pentru care am început deja munca de elaborare.

V-ați stabilit o listă de priorități?

Am un proiect la care țin foarte mult: Legea votului electronic la distanță, a cărui elaborare am coordonat-o în departamentul de reformă electorală al USR. E un proiect pentru utilitatea căruia nu cred că trebuie să mai aduc argumente, mai ales în condițiile grele create de pandemie. Când am început munca, nici prin gând nu ne trecea cu ce situație urma să ne confruntăm. Ne gândeam la obiectivele noastre: reforma electorală și digitalizarea, care fac parte și din Programul de guvernare al USR PLUS. Și la români, inclusiv la cei din Diaspora, nevoiți la multe alegeri să stea la cozi interminabile, ca să-și poată exercita dreptul la vot, fundamentul oricărei democrații. Simplificarea legislației electorale e o altă prioritate. Susțin și necesitatea modificării Statutului funcționarilor publici, pentru că forma lui actuală permite multe aberații, cum e, de exemplu, perpetuarea interimatelor pe poziții de conducere pe termen nedefinit. Am în lucru, în fază avansată, o lege de combatere a ambroziei, pe care vreau s-o văd adoptată cât mai repede. Tot pe lista de priorități am și munca la o nouă lege a licitațiilor publice, eficientizarea cadrului legislativ care asigură depolitizarea funcțiilor de conducere din societățile comerciale cu capital majoritar de stat și operaționalizarea Legii Parteneriatului Public-Privat.

Și dacă ne uităm în urmă, la realizările primului mandat?

În condițiile celor 9% cât a avut USR în Parlament, fiecare proiect pe care echipa noastră a putut să-l împingă către adoptare a reprezentat o reușită. Legea pe care am inițiat-o, de facilitare a ridicării de pe domeniul public a mașinilor abandonate, a fost promulgată și e în vigoare de aproape 5 luni. Și am la Camera Deputaților, blocate în comisii de actuala majoritate politică, două proiecte de modificare și completare a Legii privind Statutul funcționarilor publici, o propunere de modificare a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat și o propunere de modificare şi completare a Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi campaniilor electorale.