Parabo Market Lugoj

Tu ai semnal bun? Operatorii de telefonie si-ar fi imbunatatit semnalul si in zona Lugoj in ultimul an

14 Ianuarie 2021
Lugoj Info.ro -Operatorii de telefonie si-ar fi imbunatatit semnalul si in zona Lugoj in ultimul an

ANCOM a anuntat ca a finalizat recent cea de-a treia campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobila pe teritoriul Romaniei.

Miruna International

In urma verificarilor, un singur operator de servicii de telefonie mobila a fost sanctionat pentru neindeplinirea obligatiilor de acoperire de 98% din populatia Romaniei. Campania de masurare a acoperirii nationale cu servicii de voce mobila s-a desfasurat in perioada august – decembrie 2020, acoperirea cu semnal a localitatilor fiind masurata prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor si strazilor principale si secundare. In cadrul acestei campanii a fost masurata acoperirea cu semnal in 13.398 localitati, localitati cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodata masurati aproape 250.000 de km pe drumurile nationale, judetene, orasenesti si comunale. Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensamantului populatiei si al locuintelor, au fost masurate zonele locuite de 20.117.553 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculata ca raportul dintre suma populatiei acoperite si suma populatiei masurate. “Conform masuratorilor din teren, Orange Romania acoperea cu servicii de voce mobila un procent de 98,27% din totalul populatiei, Vodafone Romania – 98,16%, RCS&RDS – 98,02%, iar Telekom Romania Mobile Communications – 97,25%. Situatia comparativa a masuratorilor reflecta faptul ca toti operatorii si-au imbunatatit gradul de acoperire, doar unul dintre ei neindeplinind pragul de 98% stabilit prin licentele de utilizare a spectrului de frecvente radio. Astfel, Telekom Mobile a fost sanctionat cu amenda in valoare de 700.000 de lei. Impunerea obligatiilor de acoperire in cadrul licentelor pe care le acordam operatorilor si care permit furnizarea de servicii de comunicatii electronice reprezinta o parghie legala prin care Autoritatea poate stimula cresterea gradului de acoperire cu servicii de comunicatii electronice“, a mai precizat Cristian Popa.

Rezultatele comparative ale masuratorilor realizate in cadrul campaniilor de verificare a acoperirii nationale cu servicii de voce mobila:

Operator mobil

ORANGE

RCS&RDS

TELEKOM MOBILE

VODAFONE

Procent acoperire servicii de voce 2019

97,81%

95,42%

96,53%

97,76%

Procent acoperire servicii de voce 2020

98,27%

98,02%

97,25%

98,16%

 

Conform licentelor de utilizare a spectrului radio detinute, Orange, Vodafone si Telekom Mobile au avut obligatia de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei prin intermediul retelei proprii de acces radio, pana la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS pana la data de 5 aprilie 2019. Harta nationala de acoperire cu servicii de voce mobila – www.aisemnal.ro, este platforma informatica cu ajutorul careia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar si nivelul de semnal 2G, 3G si 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piata din Romania. De la lansarea hartii aisemnal.ro din luna octombrie 2019 si pana in prezent, site-ul a avut peste 1,73 milioane de accesari.