Focar de pesta porcina intr-o gospodarie. Ce obligatii au crescatorii de porcine de pe o raza de 10 km

21 Ianuarie 2021
Lugoj Info.ro -Focar de pesta porcina intr-o gospodarie

Medicii veterinari au confirmat un focar de pesta porcina africana, la un porc domestic.

Porcul bolnav a fost descoperit intr-o exploatatie nonprofesionala din localitatea Colonta Mica, au anuntat veterinarii. Asadar, daca pana acum boala a fost descoperita doar la mistreti, acesta este primul caz, in ultimele luni, in care un animal infestat cu PPA este diagnosticat intr-o gospodarie. Avand in vedere existenta acestui focar, autoritatile au stabilit zonele de protectie si de supraveghere, dupa cum urmeaza:

 - Zona de protectie (0-3 Km) care cuprinde localitatile: COLONIA MICA, FAGET, BATESTI, BEGHEIU MIC

 - Zona de supraveghere (3-10 km) care cuprinde urmatoarele localitati: MARGINA, ZORANI, SINTESTI, TEMERESTI, POVERGINA, BICHIGI, RACHITA, DUMBRAVA, MANASTIUR, TRAIAN VUIA, BUCOVAT (DUMBRAVA), MĪTNICU MIC, DRAGSINESTI, JUPANESTI, BRANESTI, ROMANESTI, CURTEA, COSAVA.

Cetatenii de pe raza localitatilor de mai sus sunt sfatuiti sa respecte urmatoarele reguli pentru protejarea sanatatii animalelor pe care le detin:

  • Sa nu achizitioneze si sa nu vanda animale neidentificate, fara documente de miscare, fara certificat sanitar-veterinar pentru porcine/cabaline, respectiv pentru animalele destinate abatorizarii, eliberat de medicul veterinar;
  • Sa nu scoata/introduca scroafe/vieri din/in exploatatie în vederea efectuarii montei;
  • Sa nu sacrifice porci aflati în gospodariile populatiei aflate în zona de supraveghere si protectie fara avizul medicului veterinar;
  • Sa anunte orice caz suspect (animal mort sau cu semne clinice) medicului veterinar;
  • Sa foloseasca echipamente de protectie (salopeta, cizme de cauciuc) numai în adapostul animalelor/porcilor;
  • Sa utilizeze dezinfectanti pentru încaltamintea folosita, la intrarea si iesirea din adapostul animalelor/porcilor; în acest sens se vor amenaja dezinfectoare pietonale la intrarea în adapost;
  • Sa nu hraneasca porcii cu resturi alimentare de la bucatarie (laturi-resturi de la carne si produse din carne de porc/mistret, în special nepreparate termic);
  • Sa evite intrarea în adapostul porcilor, timp de 48 ore, în cazul în care participa la activitati de vanatoare;
  • Sa evite contactul direct sau indirect cu mistretii/mediul silvatic;
  • Sa foloseasca în hrana porcilor nutreturile vegetale numai dupa minim 30 de zile de la recoltarea acestora;
  • Sa evite accesul persoanelor straine, nejustificat, în adapostul animalelor;
  • Sa foloseasca paiele, ca asternut, dupa minim 90 de zile de zile de la recoltarea acestora;
  • Sa igienizeze si sa dezinfecteze orice echipament pe care îl folosesc.