Consumatori indusi in eroare. Painea si produsele de panificatie neambalate, nu reprezinta risc de imbolnavire

04 Martie 2021
Lugoj Info.ro -Painea si produsele de panificatie neambalate, nu reprezinta risc de imbolnavire foto : Brutaria Ardelean Lugoj

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor condamna inca o data continuarea actiunilor de inducere în eroare a consumatorilor.

“Ca urmare a aparitiei în spatiul public a unui spot publicitar prin care se solicita Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) reglementarea comercializarii produselor de panificatie neambalate, inducandu-se ideea ca painea neambalata poate constitui o sursa de îmbolnavire de COVID-19, ANSVSA a organizat o întalnire de lucru cu reprezentantii asociatiilor si patronatelor de profil, pentru a informa si a clarifica necesitatea unei astfel de actiuni, precum si de a analiza impactul negativ care poate fi generat pe piata produselor respective prin mediatizarea de informatii eronate. La aceasta întalnire au fost invitati si reprezentanti ai Asociatiei “Pretuieste Calitatea”, care au refuzat sa participe. Reprezentantii asociatiilor si patronatelor din domeniul panificatiei au reclamat faptul ca informatiile eronate aparute în spatiul public au creat confuzie în randul operatorilor si o stare de îngrijorare nejustificata în randul consumatorilor, ceea ce a generat pierderi economice importante pe piata produselor de panificatie neambalate. Cu acest prilej, reprezentantii ANSVSA au reiterat faptul ca la aceasta data nu exista dovezi stiintifice ca alimentele sunt o sursa probabila sau o cale de transmitere a virusului, asa cum, de altfel, este mentionat în ghidurile pentru industria alimentara elaborate de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)/WHO (World Health Organization) si EFSA (European Food Safety Authority), publicate în luna aprilie a anului trecut. Nu exista informatii disponibile privind prezenta si supravietuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel încat sa fie posibila infectarea oamenilor. S-a precizat ca în Uniunea Europeana legislatia privind siguranta alimentelor, inclusiv  pentru domeniul produselor de panificatie, nu a fost modificata pe considerente legate de pandemie. Totodata, atat Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), organism  european independent, care emite avize stiintifice  bazate pe evaluari de risc cu privire la alimentatia umana, cat si Organizatia Mondiala a Sanatatii si-au exprimat clar pozitia, pronuntandu-se împotriva restrictiilor în activitatea de comert cu produse alimentare, pe motiv de COVID-19. Ca urmare a celor mai sus mentionate, ANSVSA considera ca nu este necesara reglementarea suplimentara a comercializarii produselor de panificatie neambalate. Respectarea cu strictete de catre personalul angajat care manipuleaza si comercializeaza alimentele a regulilor privind siguranta alimentelor, a celor de igiena personala si de informare adecvata a consumatorilor sunt mecanismele prin care produsele alimentare puse pe piata sunt sigure.”, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

ANSVSA a anuntat, de asemenea, ca realizeaza permanent controale tematice la nivel national în domeniul produselor alimentare de origine nonanimala, care vizeaza respectarea de catre operatori a conditiilor de functionare a unitatilor, a modului de întretinere si igienizare a spatiilor în care sunt manipulate si comercializate produsele alimentare, a conditiilor de prelucrare si depozitare a materiilor prime si produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea etc. În plus fata de anii anteriori, controalele din aceasta perioada urmaresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atat respectarea normelor de igiena alimentara, cat si a celor de protectie pentru personalul angajat, precum si realizarea de dezinfectii si igienizari cu substante virucide care sa asigure dezinfectarea echipamentelor si ustensilelor din unitatea respectiva. “Reiteram faptul ca, pentru protejarea sanatatii populatiei, ANSVSA ia în considerare, în îndeplinirea atributiilor sale privind evaluarea riscurilor în domeniul sigurantei alimentelor, toate studiile si opiniile stiintifice, care respecta rigurozitatea stiintifica. ANSVSA asigura consumatorii ca painea si produsele de panificatie neambalate, comercializate cu respectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor nu prezinta risc de îmbolnavire, inclusiv cu virusul SARS-CoV-2”, au subliniat reprezentantii ANSVSA.