Parabo Market Lugoj

Doze din acest lot au fost folosite pentru imunizare si la Lugoj. Un lot din vaccinul AstraZeneca a fost carantinat

11 Martie 2021
Lugoj Info.ro -Doze din acest lot au fost folosite pentru imunizare si la Lugoj

Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a facut joi seara precizari privind vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca (AZ).

Miruna International

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 tari din Uniunea Europeana (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franta, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv si pentru care Agentia Europeana a Medicamentului a demarat o investigatie. Romania nu a primit doze din acest lot.

În ceea ce priveste lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporara a vaccinarii cu vaccinul din lotul mentionat, CNCAV precizeaza ca Romania a receptionat prima transa de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începand cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în urmatoarele judete: Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Caras Severin, Cluj, Dolj, Galati, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Salaj, Satu Mare, Suceava, Timis, Valcea si Vaslui. Celelate 4.257 se regasesc în Centrele de vaccinare din judetele Bacau, Bihor, Botosani, Dolj, Gorj, Iasi, Neamt, Suceava, Timis, Valcea, Vaslui si 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

Joi seara, a avut loc o sedinta la care au participat reprezentantii CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situatia celor doua loturi de vaccinuri a fost analizata si s-au decis, în unanimitate, urmatoarele :

- Ca masura de extrema precautie s-a hotarat carantinarea temporara a dozelor ramase pana la finalizarea evaluarii Agentiei Europene a Medicamentului;

- Se continua vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutica AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de fata în Romania

- Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încat procesul de imunizare sa nu fie afectat.

Aceasta decizie a fost luata ca o masura de precautie extrema, fara sa existe în acest moment în Romania niciun argument stiintific care sa fi impus aceasta hotarare, precizeaza CNCAV. Decizia de carantinare a lotului respectv a fost luata exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia. Ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunta faptul ca la acest moment nu exista indicii care sa ateste o legatura de cauzalitate între vaccin si evenimentele adverse raportate, au ai adaugat specialistii.