Pericol mare de imbolnavire. Atentie de unde cumparati produse alimentare pe timpul verii

28 Iunie 2021
Lugoj Info.ro -Atentie de unde cumparati produse alimentare pe timpul verii foto: ANSVSA

Recomandari ANSVSA pentru evitarea aparitiei toxiinfectiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda populatiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, sa acorde atentie modului în care pastreaza sau prepara alimentele si a locurilor de unde acestea sunt cumparate.

Achizitionarea si depozitarea alimentelor

Astfel, consumatorilor li se recomanda:

 –  Sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, pentru ca le ofera garantia unor produse sigure, care au fost obtinute în unitati autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul ANSVSA, sunt controlate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si care sunt depozitate în conditii corespunzatoare de temperatura si igiena;

– Sa nu cumpere produse alimentare expuse la vanzare în locuri si conditii necorespunzatoare (pe strada, din portbagajul masinilor etc.) cu atat mai mult în cazul alimentelor usor perisabile – carne, peste, oua, lapte si produse lactate;

– Sa aleaga alimentele cu atentie, tinand cont de aspect, miros, termen de valabilitate);

– Sa ia în considerare temperatura la care trebuie pastrate alimentele ce necesita pastrare la rece;

– Sa verifice prospetimea în momentul achizitionarii – sa nu cumpere alimentele cu miros neplacut sau avand culoarea, consistenta modificata sau care prezinta mucegai pe suprafata;

– Sa nu cumpere produse care poarta indicatiile “pastrati la frigider”, “pastrati la rece” sau “pastrati în congelator” si care nu au fost depozitate în conditii de refrigerare sau congelare.

– Cat mai repede posibil dupa cumparare, alimentele de origine animala sa fie introduse în frigider, unde se pastreaza astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte si ouale, la o temperatura de refrigerare de preferinta între 0˚C+4˚C si separat în functie de categoria de produs, iar carnea congelata la o temperatura cat mai scazuta, respectiv sub -18˚C;

– Sa ambaleze separat alimentele care urmeaza a fi depozitate în frigider si sa le mentina în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;

– Sa pastreze alimentele gatite în recipiente acoperite;

– Produsele care au fost decongelate sa nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;

– Sa îndeparteze alimentele alterate, care sunt o sursa de contaminare pentru celelalte alimente;

– Sa spele bine fructele si legumele înainte de a le depozita în frigider si înainte de a le consuma.

 

 Controale pentru respectarea normelor sanitare veterinare si siguranta alimentelor

Inspectorii din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Sigurata Alimentelor judetene se vor asigura ca agentii economici vor respecta:

– evitarea expunerii pentru vanzare a produselor de origine animala în locuri sau spatii care nu asigura temperaturi adecvate si conditii de igiena corespunzatoare;

– conditiile de manipulare, depozitare si transport ale produselor de origine animala în toate unitatile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar si, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspata, carne tocata si carne preparata, produse din carne, peste, oua, lapte si produse din lapte);

– masurile privind retinerea oficiala, denaturarea si distrugerea produselor de origine animala alterate sau depreciate pe timpul transportului, distributiei, depozitarii sau comercializarii;

– asigurarea temperaturilor adecvate pentru mentinerea lantului frigorific în timpul transportului, depozitarii si expunerii la comercializare;

– interzicerea comercializarii si punerii în consum a carnurilor care nu sunt inspectate, stampilate si certificate sanitar veterinar.

 

 Call Center ANSVSA pentru reclamatii

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, apeland gratuit, din orice retea de telefonie, numarul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.