vineri, 29 martie 2024
8.9 C
Lugoj
spot_img

Tarife noi la apa si canalizare, de la 1 august

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Astfel, tariful serviciului de alimentare cu apa va creste cu 50 de bani, ajungand la 3,99 lei/mc (fara TVA), iar cel al serviciului de canalizare va creste cu 54 de bani, adica 4,02 lei/mc (fara TVA). La aceste tarife se adauga cota legala de TVA, în cuantum de 9% pentru fiecare serviciu. 

Majorarea tarifelor reprezinta, în fapt, una din conditionalitatile impuse de Uniunea Europeana pentru derularea investitiilor finantate prin Fondul de Coeziune si vine în contextul suplimentarii fondului de investitii, acordat companiei, de la 180 milioane de Euro, la aproximativ 240 milioane de Euro. Avantajul accesarii fondurilor europene este ca 75% din banii destinati investitiilor sunt nerambursabili. Însa, odata cu cresterea valorii proiectului de investitii creste si valoarea cofinantarii din partea Aquatim. Strategia tarifara a companiei vizeaza ajustarea tarifelor în termeni reali, cat si cu inflatia si se bazeaza pe o analiza economica cost-beneficiu realista si pe obligativitatea recuperarii tuturor costurilor de exploatare si a constituirii surselor pentru cofinantarea investitiilor societatii din fonduri europene.

Masura este în conformitate cu prevederile din strategia de tarifare pentru serviciile de apa si de canalizare din Contractul de Delegare încheiat între Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Apa-Canal Timis si Aquatim SA si cu planul anual de evolutie al tarifelor pentru perioada 2018-2023, aprobat recent de ADI. De asemenea, tarifele au fost aprobate, în vederea aplicarii, de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice.

Dupa aplicarea majorarii, Aquatim va avea, în continuare, unul din cele mai mici preturi la apa din Romania, în topul national al tarifelor companiilor de profil. 

În prezent, Aquatim are în derulare un amplu proiect de investitii, prin care judetul Timis va beneficia de 22 statii de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu apa, 6 statii de epurare, 412 km de retele de canalizare, o linie de valorificare energetica a namolului de epurare si un sistem SCADA regional, de control si monitorizare automata a proceselor.

 

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII