Controale la mai multi comercianti din Lugoj. Se fac verificari la carnea de pasari si oua, provenite din Polonia

28 Octombrie 2021
Lugoj Info.ro -Controale la mai multi comercianti din Lugoj

Inspectorii de la Directia Sanitara-Veterinara Timis (DSV) au anuntat ca au intensificat controalele privind comercializarea carnii de pasare si a oualor provenite din Polonia.

La Lugoj au fost verificate mai multe magazine unde sunt puse in vanzare produse alimentare. Actiunea se desfasoara la nivel national si a fost dispusa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite în ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF). Alertele vizeaza mai multe loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, în care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. “Statistic, comparativ cu perioada august-octombrie a anului trecut, s-a înregistrat, în aceeasi perioada a acestui an, o crestere cu aproximativ 40 % a notificarilor de alerta care implica carnea de pasare, produsele din carne de pasare, provenite din Polonia. De la începutul acestui an, pana în prezent, au fost primite 28 de notificari prin intermediul SRAFF, care aveau ca subiect carne de pasare sau oua, contaminate cu Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, provenite din comertul intracomunitar. Pentru a reduce riscul pentru sanatatea publica, reprezentat de consumul acestor produse, ANSVSA a dispus, începand de saptamana trecuta, o intensificare a controalelor oficiale la nivelul depozitelor frigorifice de destinatie, a platformelor logistice ale supermarket-urilor, unitatilor de reambalare carne de pasare, unitatilor de transare a carnii de pasare, care fac comert intracomunitar cu carne de pasare, dar si cu privire la comercializarea oualor provenite din alte state membre, pentru a se verifica daca se respecta standardele de comercializare a acestora.”, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. ANSVSA a dispus si recoltarea de probe de carne pentru identificarea unor posibile loturi de carne proaspata de pasare contaminate cu Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium (criteriu de siguranta pentru aceasta categorie de carne) care se vor analiza în reteaua sanitara veterinara de laboratoare acreditate. Scopul acestor controale oficale este de a identifica situatiile în care nu sunt respectate cerintele legislative privind comercializarea carnii de pasare si a oualor de consum si aplicarea de masuri, pentru a ne asigura ca ouale si carnea de pasare destinate consumului uman nu constituie un risc pentru sanatatea populatiei, au precizat autoritatile.