GYM PELE

COD ROSU. O furtuna puternica ce se formeaza pe teritoriul Serbiei asteptata sa loveasca vestul tarii

30 Iulie 2022
Lugoj Info.ro - O furtuna puternica ce se formeaza pe teritoriul Serbiei asteptata sa loveasca vestul tarii

Autoritatile din vestul tarii sunt in alerta de cateva ore dupa ce statiile meteo indica faptul ca Banatul ar urma sa fie lovit de o furtuna puternica.

service-lugoj

Informatiile meteo despre aceasta furtuna au aparut inca de vineri seara. Meteorologii au lansat sambata avertizarea de cod rosu dupa ce radarele au confirmat formarea unei furtuni in zona cuprinsa intre Belgrad si Varset care se deplaseaza spre teritoriul Romaniei. Codul rosu pentru regiunea noastra prognozeaza intensificari puternice ale vantului, instabilitate atmosferica deosebit de accentuata, în intervalul orar 15:00-20:00.
Administratia Nationala de Meteorologie a prognozat intensificari puternice ale vantului, cu viteze de peste 90...100 km/h. Pe alocuri vor fi caderi de grindina de medii si mari dimensiuni si averse torentiale (cantitati de apa de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte).
Autoritatile recomanda respectarea urmatoarelor reguli în cazul în care este iminenta o furtuna:
- întrerupe orice activitate în aer liber;
- intra în casa, într-o constructie ori într-un autoturism;
- închide bine ferestrele si usile;
- evita atingerea stalpilor sau firelor cazute la pamant.
De asemenea, se recomanda populatiei sa ia masuri pentru curatarea santurilor si rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuarii normale a apelor pluviale, iar în cazul cresterii debitelor pe anumite cursuri de apa, sa nu traverseze raurile prin apa si sa nu se apropie de malurile acestora.