Cel mai mare premiu este de 20.000 de lei. Au fost stabilite sumele de bani pentru elevii care obtin performante la concursuri

14 Septembrie 2022
Lugoj Info.ro -Au fost stabilite sumele de bani pentru elevii care obtin performante la concursuri

Guvernul a modificat Hotararea de Guvern nr. 536/2016 privind stimularea performantei scolare inalte, din invatamantul preuniversitar.

service-lugoj

Actul normativ reactualizeaza cadrul normativ al stimularii performantei scolare inalte din invatamantul preuniversitar, prin modificarea art.5 din anexa la HG nr. 536/2016 privind stimularea performantei scolare inalte din invatamantul preuniversitar, raspunzand cerintelor actuale determinate de schimbarile produse in legislatia scolara si noilor cerinte economice ale vietii cotidiene.

Hotararea vizeaza majorarea sumelor acordate sub forma de stimulente financiare elevilor premiati la competitiile internationale organizate in tara, sau la care participarea echipelor ce reprezinta Romania este finantata de Ministerul Educatiei.

Astfel, dupa indexarea semnificativa (in medie cu +70%) a premiilor acordate la etapele nationale ale olimpiadelor scolare (OUG 69/2022), Ministerul Educatiei continua demersurile de stimulare a performantei scolare inalte din invatamantul preuniversitar si propune majorari de peste 70% fata de nivelul existent actualmente.

Cuantumurile stimulentelor financiare, acordate individual, sunt urmatoarele:

a) la etapa nationala se acorda de catre Ministerul Educatiei, din fondurile alocate inspectoratului scolar organizator al acestei etape a competitiilor:

- premiul I     - 1.000 lei;

- premiul II    -   700 lei;

- premiul III   -   500 lei;

- mentiune     -   300 lei.

b) la etapa internationala a competitiilor scolare, categoria I, desfasurate la nivel mondial, se acorda stimulente in valoare de:

- premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut    - 20.000 lei;

- premiul I/medalie de aur                               - 15.000 lei;

- premiul II/medalie de argint                          -  12.500 lei;

- premiul III/medalie de bronz                         - 10.000 lei;

- mentiune                                                    -   6.000 lei.

c) la etapa internationala a competitiilor scolare, categoria a II-a, desfasurate la nivel european sau regional, se acorda stimulente in valoare de:

- premiul I/medalie de aur                                - 7.500 lei;

- premiul II/medalie de argint                          -  6.000 lei;

- premiul III/medalie de bronz                         -  4.500 lei;

- mentiune                                                     -  3.500 lei.

d) pentru scoala unde frecventeaza elevul/elevii premiat/premiati la competitiile scolare internationale categoria I si respectiv a II-a, se acorda aceleasi stimulente in acelasi cuantum. Stimulentele primite se vor utiliza pentru dotari destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzatoare obtinerii performantei scolare.

Cuantumurile stimulentelor financiare acordate fiecarui elev care face parte din echipa/formatia de elevi premiata la etapa nationala a competitiei scolare sunt urmatoarele:

- premiul I     -  600 lei;

- premiul II    -  400 lei;

- premiul III   -  200 lei.

Recunoasterea si stimularea inaltei performante obtinute de elevi la competitiile scolare nationale si internationale prin stimulente financiare majorate va spori interesul pentru educatie, cultura, cercetare si va contribui la pastrarea resursei umane de valoare in tara.