GYM PELE

Ajuta fortele de ordine sa puna mana pe ei. A inceput cea mai importanta campanie europeana pentru prinderea unor infractori periculosi

28 Septembrie 2022
Lugoj Info.ro -A inceput cea mai importanta campanie europeana pentru prinderea unor infractori periculosi

E.N.F.A.S.T. (European Network of Fugitive Active Search Teams - Reteaua Europeana a Unitatilor de Cautare Activa a Urmaritilor), împreuna cu Europol, Politia Romana si agentiile de aplicare a legii din alte state membre, lanseaza o campanie de crestere a gradului de informare publica, în scopul prinderii persoanelor urmarite, din Europa, pentru savarsirea de infractiuni de omor, trafic de persoane, jaf armat si terorism.

service-lugoj

Peste 50 de persoane urmarite, în legatura directa cu gruparile de criminalitate organizata, au fost publicate pe site în acest an. Campania vizeaza, în mod special, liderii si membrii cheie ai gruparilor de criminalitate organizata. Unele dintre persoanele urmarite sunt fie lideri ai gruparilor, care au comis infractiuni de omor, trafic de persoane, trafic de droguri, fie alte persoane care au savarsit infractiuni de omor sau alte acte de violenta, în numele gruparii, fie persoane care sunt banuite de spalare de bani si delapidare. Prin prinderea persoanelor aflate în roluri esentiale în cadrul acestor retele, campania urmareste sa destructureze grupari de criminalitate organizata.

Va rugam sa vizitati site-ul web al celor mai cautate persoane din Europa, https://eumostwanted.eu/, pentru a vedea imagini cu persoanele urmarite si sa verificati daca recunoasteti vreuna dintre acestea. Daca da, puteti anunta, anonim, prin intermediul site-ului web https://eumostwanted.eu/. Ati putea ajuta fortele de ordine sa prinda o astfel de persoana.

Europe’s Most Wanted a fost initiat de comunitatea ENFAST, în ianuarie 2016, cu sprijinul Europol. Membrii ENFAST sunt specializati în localizarea infractorilor fugari, care sunt banuiti sau au fost condamnati pentru infractiuni grave si fac obiectul mandatelor europene de arestare. Colaborarea între statele membre este importanta, atunci cand este vorba de infractiuni transfrontaliere si de persoane care fug dintr-o tara în alta si se sustrag, în mod repetat, de la aplicarea legii.

Înca de la lansare, campania a cunoscut un mare succes, 335 de persoane urmarite fiind publicate pe site. Dintre acestea, 120 au fost arestate, 43 dintre arestari fiind datorate campaniei. De asemenea, de la lansarea campaniei de anul trecut, în decembrie 2021, au fost efectuate 10 arestari.

Persoanele urmarite de Politia Romana, în aceasta campanie, sunt:

Radu-Stoica Anamaria - împreuna cu alte persoane, a constituit un grup infractional, în scopul exploatarii sexuale a mai multor persoane vatamate, precum si în scopul înlesnirii practicarii prostitutiei de catre acestea, o parte dintre persoanele vatamate fiind minore. Aceasta a fost condamnata la 10 ani de închisoare.

Paiu Bogdan-Sorin - în perioada septembrie 2019 - ianuarie 2020, ar fi constituit o grupare infractionala organizata, specializata în savarsirea de trafic de droguri de mare risc, respectiv cocaina, pe care le-a vandut în municipiul Brasov, fiind condamnat la 9 ani de închisoare.

Radu Dorel - la data de 26 ianuarie 2018, înarmat cu un obiect contondent, de tip bata de baseball, a lovit, cu intensitate, persoana vatamata, împreuna cu alte doua persoane, loviturile vizand atat corpul, cat si capul victimei, persoanele banuite acceptand posibilitatea ca victima ar putea deceda, rezultatul fatal fiind împiedicat datorita reflexelor acesteia, cat si a interventiei unei alte persoane. Acesta a fost condamnat la 7 ani si 6 luni de închisoare.

Lupu Petrisor - în noaptea de 11 iunie 2006, împreuna cu alti membri ai grupului din care facea parte, cu intentie, ar fi ucis, într-un loc public, o persoana, prin aplicarea de lovituri cu diverse obiecte. Acesta a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru participare la comiterea faptei. 

E.N.F.A.S.T. (European Network of Fugitive Active Search Teams - Reteaua Europeana a Unitatilor de Cautare Activa a Urmaritilor) înglobeaza toate structurile nationale de „Urmariri”, cu sprijinul Europol, pentru a realiza o cooperare mai stransa între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce priveste localizarea, arestarea si predarea persoanelor urmarite în baza mandatului european de arestare.