miercuri, 17 aprilie 2024
10.9 C
Lugoj
spot_img

E.ON recomanda transmiterea indexului autocitit. De ce este importanta trasmiterea lunara a datelor

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Transmiterea indexului autocitit, este cea mai buna modalitate de a plati lunar exact cantitatea de energie electrica sau gaze naturale consumata, dar si pentru a evita, la fiecare trei luni, facturi de regularizare mari. Din start, este important de stiut ca indexul poate fi transmis doar in perioada activa specificata de furnizor si care este de aproximativ o saptamana. Odata trimis, acesta poate fi modificat doar pana la finalul zilei urmatoare celei in care a fost transmis initial.

Clientii E.ON pot transmite indexul autocitit, simplu si rapid, prin intermediul urmatoarelor canale:

 

  • direct din contul personal deschis in ON Myline, sectiunea „Autocitire/Transmitere index”;
  • prin apel gratuit, nonstop, la asistentul virtual Ioana, la 0800 800 366 sau 0800 800 900;

 

Chiar daca autocitirea este transmisa lunar, potrivit reglementarilor actuale, la un interval de timp de 3 luni, distribuitorul va face citirea indexului, in baza caruia E.ON va emite factura de regularizare. Intrucat citirea de catre operator nu se poate face exact in ziua in care clientul a transmis indexul autocitit, pot sa apara diferente mici care se vor reflecta in factura de regularizare, aceasta fiind o exceptie. In rest, toate facturile emise sunt calculate pe baza autocitirii, reflectand strict consumul.

Dar ce se intampla daca uiti sa transmiti indexul sau nu il transmiti în intervalul specificat de furnizorul tau? Intr-o astfel de situatie, consumul va fi facturat, potrivit legislatiei actuale, folosind un index estimat in baza conventiei de consum care poate fi adaugata si modificata in contul E.ON Myline si care ar trebui actualizata periodic, astfel incat estimarea sa fie cat mai aproape de cantitatile consumate lunar. Daca nu exista aceasta conventie, facturarea se va face in functie de istoricul de consum.

Clientii care nu opteaza pentru autocitire, au ca alternativa facturarea in baza conventiei de consum lunar, care este stabilita de client si furnizor prin contract si are la baza, fie consumul efectiv realizat in anul anterior, fie un consum estimat de consumator pentru fiecare luna a anului in curs.

O situatie cu care se confrunta si care are impact asupra facturarii este cea in care clientul nu este acasa, iar citirea indexului de catre reprezentantii operatorului de distributie nu este posibila, intrucat contoarele sunt montate in interiorul proprietatii. Operatorul de distributie are obligatia legala de a citi contoarele o data la 3 luni, indiferent de optiunea de facturare exprimata de client: bazata pe autocitire, conventie sau istoric de consum. Mentionam ca aceasta obligatie este valabila in cazul tuturor consumatorilor, indiferent de furnizorul cu care acestia au contract.

In cazul clientilor din aria de acoperire a Delgaz Grid, circa 60% dintre contoarele de energie electrica si 30% dintre contoarele de gaze naturale sunt montate in interiorul proprietatii. In situatiile in care nu se poate efectua citirea la 3 luni, factura de regularizare se emite in baza conventiei de consum incheiata cu furnizorul, sau in baza istoricului de consum inregistrat de acesta.

Pentru a veni in sprijinul clientilor la care nu a fost posibil accesul in vederea citirii contoarelor, distribuitorul transmite o notificare, prin care le comunica acestora canalele prin care pot face o programare. Delgaz Grid a dezvoltat un canal digital pe portalul delgaz.ro, unde clientii pot sa isi faca programarea pentru efectuarea citirii contorului. Precizam ca la acest canal au acces nediscriminatoriu toti consumatorii din aria de acoperire a Delgaz Grid, indiferent de furnizorul pe care si l-au ales.

In prezent, circa 1 milion dintre clientii E.ON transmit lunar indexul contorului,  îi timp ce majoritatea, peste 65 %, prefera facturarea in baza unor estimari de consum.

 

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII