Romanian Czech English French German Hungarian Italian Portuguese Serbian Spanish Ukrainian

Tantarii nu au disparut la Lugoj. Ce masuri trebuie sa luati pentru prevenirea infectarilor cauzate de întepaturile de tantari

04 Iulie 2019
Lugoj Info.ro -Tantarii nu au disparut la Lugoj

Din pacate, tot mai multi lugojeni se declara nemultumiti de rezultatele dezinsectiei.

Cuptorul cu lemne

Primaria Lugoj nu a respectat indicatiile firmei din Bucuresti care a livrat substantele si care recomanda administratiei locale sa faca tratamentele de 2-3 ori pe saptamana, timp de o luna de zile, dupa care la 15 - 20 zile sa efectueze tratamente de intretinere. In aceste conditii, medicii lugojeni recomanda populatiei sa ia toate masurile necesare pentru prevenirea infectarilor cu West Nile.

 Principalele masuri de protectie recomandate sunt:

– evitarea expunerii la tantari, îmbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi;

- utilizarea substantelor repelente de tantari;

- montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea tantarilor;

– limitarea deplasarilor zonelor cu multa vegetatie si umiditate ridicata (parcuri, paduri, ape statatoare etc.)

– asigurarea masurilor de desecare a baltirilor de apa din jurul gospodariilor;

– îndepartarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei si a gunoiului menajer.

De asemenea, se recomanda autoritatilor administratiei publice locale sa intensifice masurile de dezinsectie în localitati pentru a preveni raspandirea infectiei cu virus West Nile. Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezinta simptome, însa în cazul în care identificati semnele si simptomele de mai jos, specialistii în sanatate publica va recomanda sa va prezentati la cel mai apropiat cabinet medical:

 • febra
 • durere de cap intensa
 • dureri musculare
 • varsaturi
 • eruptii cutanate

În cazurile severe, care afecteaza cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afectiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renala cronica), pot aparea si alte simptome:

 • rigiditate a gatului     
 • sensibilitate crescuta la lumina
 • convulsii
 • frisoane
 • oboseala cronica
 • slabiciune musculara

Supravegherea privind infectia cu virusul West Nile a debutat înca din luna iunie si pana în momentul de fata nu au fost raportate cazuri în tara noastra. În ceea ce priveste alte boli transmise prin intermediul tantarilor este bine de stiut ca cele cateva cazuri de malarie înregistrate în fiecare an sunt cazuri izolate, depistate la persoane care au calatorit sau provin din zone în care exista malarie. Infectia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin întepatura de tantar si nu exista cazuri de malarie cu transmitere secundara prin intermediul tantarilor. Nu exista vaccin sau tratament antiviral specific pentru infectia cu virus West Nile.