Piata din Lugoj se redeschide, sambata dimineata. Ce obligatii au comerciantii si cumparatorii

04 Decembrie 2020
Lugoj Info.ro -Piata din Lugoj se redeschide, de sambata dimineata foto : Politia Locala

Autoritatile centrale au decis redeschiderea spatiilor inchise in care functionau pietele.

Printre locatii se afla si piata Timisul din Lugoj. Autoritatile au intocmit un  regulament cu reguli generale de desfasurare a activitatii pietelor agroalimentare, inclusiv a pietelor volante, pe perioada starii de alerta instituite pe teritoriul Romaniei, precum si masurile care trebuie respectate de catre toti utilizatorii structurilor de vanzare destinate comercializarii legumelor, fructelor, laptelui si produselor lactate, carnii si produselor din carne, oualor,mierii si produselor apicole, produselor conservate, pestelui, florilor, inclusiv artificiale, si a articolelor pentru acestea, semintelor, cerealelor, pasarilor si animalelor mici, inclusiv a articolelor pentru acestea,precum si a unor articole de uz gospodaresc, realizate de mica industrie sau de micii mestesugari, precum si a unor articole nealimentare de cerere curenta.

(1) Utilizatorii sunt:

  1. a) orice persoana juridica care desfasoara activitate de comercializare cu amanuntul a produselor;
  2. b) asociatiile familiale, precum si persoanele fizice autorizate, inclusiv mestesugarii;
  3. c) producatorii/procesatorii din sectorul agroalimentar individuali si asociatiile acestora, care îsi comercializeaza propriile produse agricole si alimentare;
  4. d) persoanele fizice care îsi vand ocazional bunurile proprii în piete organizate în acest scop;
  5. e) consumatorii.

(2) Pentru buna desfasurare a activitatii pietelor agroalimentare, inclusiv a pietelor volante, peperioada starii de alerta instituite pe teritoriul Romaniei, se vor respecta urmatoarele masuri în vederea prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19:

  1. a) afisarea regulilor de acces, de protectie individuala, de distantare fizica si de igiena în locuri vizibile în piata agroalimentara/piata volanta;
  2. b) accesul în pietele agroalimentare, inclusiv în pietele volante, se face cu respectarea de catre utilizatori adistantarii de minimum 2 m. Se vor monta marcaje pe pardoseli;
  3. c) limitarea accesului consumatorilor astfel încat sa fie asigurata o distanta de minimum 2 m între oricare doua persoane, dar fara a depasi 50% din capacitatea maxima a pietei;
  4. d) stabilirea unor fluxuri de vizitare unidirectionale pentru facilitarea mentinerii distantei fizice. Traseele pentru circulatia în interiorul pietei vor fi separate: unul dedicat intrarii si unul dedicat iesirii, astfel încat sa se evite aglomeratia, precum si intersectarea consumatorilor. Vor fi marcate sensuri de circulatie;
  5. e) usile de acces se vor bloca în pozitia deschis, daca usile nu sunt automate;
  6. f) accesul utilizatorilor va fi permis numai în conditiile purtarii mastii (medicala/nonmedicala) pe toata durata vizitei în piata. Pentru a oferi o protectie eficace, masca trebuie sa acopere gura si nasul;
  7. g) utilizatorii îsi vor dezinfecta mainile cu dezinfectant avizat pe baza de alcool care va fi pus la dispozitiela intrarea în piata agroalimentara/piata volanta. Totodata vor fi amplasate si semnalizate recipientele unde se vor arunca mastile si manusile folosite;
  8. h) la intrarea în piata agroalimentara/piata volanta se va efectua un triaj observational si nu se va permite accesul persoanelor care prezinta simptome de infectie respiratorie (tuse, stranut, rinoree);
  9. i) dezinfectia zilnica si ori de cate ori e nevoie a suprafetelor cu produse dezinfectante avizate de catre Ministerul Sanatatii;
  10. j) dezinfectarea obligatorie a mainilor, pentru toate persoanele care intra în piata agroalimentara/piata volanta;
  11. k) utilizatorii care comercializeaza produse agroalimentare cu care intra în contact direct, precum mezelurile, branzeturile vrac sau salatele, este obligatoriu sa poarte manusi si masca de protectie;
  12. l) produsele agroalimentare vor fi expuse la vanzare, cu asigurarea protectiei igienico-sanitare, cu folii din plastic a caror utilizare în scop alimentar sa fie avizata;
  13. m) standurile se vor proteja cu ecrane din material transparent, care sa asigure protectie igienico-sanitara atat alimentelor, cat si vanzatorilor, sau cu folie, pentru o dezinfectare mai usoara a acestora. Dezinfectarea va viza toate suprafetele pe care sunt amplasate produsele agroalimentare destinate comercializarii, inclusiv cantare, pardosele, geamuri, rafturi de depozitare, vitrine, si se va realiza cu solutii biocide, pe baza de clor sau alcool, atat dimineata si seara, cat si pe parcursul zilei;
  14. n) toti comerciantii vor fi dotati cu masti si manusi, pe toata durata programului de lucru;
  15. o) verificarea, în permanenta, a functionarii în bune conditii a instalatiilor de apa curenta si de canalizare dela nivelul bazinelor compartimentate pentru spalarea legumelor si a fructelor, precum si din grupurile sanitare, iar în cazul aparitiei oricaror defectiuni sa se asigure repararea imediata a instalatiilor dealimentare cu apa, de canalizare sau la obiectele sanitare existente;
  16. p) verificarea, în permanenta, a starii de curatenie din anexele si din grupurile sanitare, asigurand spalareasi dezinfectia la fiecare ora sau ori de cate ori este necesar a acestora;
  17. q) verificarea, în permanenta, a materialelor necesare igienei personale, pentru persoanele care folosesc grupurile sanitare din incinta toaletelor publice (hartie igienica, sapun, mijloace de stergere sau zvantare amainilor dupa spalare, substante dezinfectante);
  18. r) asigurarea, în permanenta, a colectarii selective si evacuarii zilnice a deseurilor solide în recipiente degunoi prevazute cu saci din material plastic, închise etans, care se vor spala si dezinfecta dupa golire;
  19. s) asigurarea, dupa finalizarea programului de functionare, a verificarii mobilierului din piata, igienizarea grupurilor sanitare prin spalare si dezinfectie, spalarea cu jet de apa sub presiune si dezinfectia incintei pietei dupa ce au fost efectuate procedurile de curatenie;
  20. s) aprovizionarea cu produse agroalimentare se va realiza, pe cat posibil, înainte de deschiderea programului de functionare.