Strategie de dezvoltare pe urmatorii sapte ani. Nica, Fritz, Buciu, rectorii universitatilor, oameni de afaceri si diplomati, in Consiliul de Strategie si Consiliere Economica

15 Februarie 2021
Lugoj Info.ro -Nica, Fritz, Buciu, rectorii universitatilor, oameni de afaceri si diplomati, in Consiliul de Strategie si Consiliere Economica foto: CJ Timis

Consiliul Judetean Timis lucreaza în prezent la strategia de dezvoltare economico-sociala a Timisului pentru urmatorii sapte ani.

În contextul în care realizarea si implementarea acesteia nu pot fi rezultatul unui act autosuficient, ci rezultatul unei consultari autentice a stakeholderilor, CJ Timis a constituit un mecanism de colaborare directa cu mediul economic si universitar, prin înfiintarea Consiliului de Strategie si Consiliere Economica (C.S.C.E.). Din cadrul acestuia vor face parte presedintele CJ, primarii Timisoarei si Lugojului, rectori ai universitatilor publice si reprezentanti ai mediului de afaceri si ai corpului consular. Prima întalnire a C.S.C.E., în format hibrid, atat fizic, cat si online, a avut loc deja si la ea au participat peste 60 de reprezentanti ai mediului de afaceri, fiind transmise invitatiile de aderare la Consiliu.

„Strategia de dezvoltare a Timisului pentru perioada 2021 - 2027 nu va fi o însiruire de declaratii politice, ci va avea la baza o serie de politici publice gandite si implementate împreuna cu toti actorii locali, administrativi, privati, educationali si consulari. Ultimii sapte ani nu au adus Timisului dezvoltarea pe care o merita, evolutiile economice de la nivelul judetului fiind mult sub potentialul pe care îl poseda. Cred ca primul pas în rezolvarea oricarei probleme este constientizarea ei”, a subliniat presedintele CJ, Alin Nica.

Principala problema identificata de specialistii CJ se leaga de convergenta reala. Astfel, pe datele Eurostat, în ultimii sapte ani Timisul a castigat 10 puncte procentuale fata de media UE, avansand de la 71% la 81% din PIB per locuitor (PPS), în timp ce Clujul a castigat 22 de puncte, iar media nationala este de 12%. Astfel, daca discutam despre convergenta reala, Timisul a castigat mai putin decat media nationala. Evolutia anului 2019 plaseaza cresterea economica a Timisului sub cresterea economica nationala (1.9% fata de 4.1%). Clujul a avut o crestere de 6,1%. Cu alte cuvinte, în planul convergentei reale Clujul se apropie de media UE, în timp ce Timisul stagneaza.

 „Avem nevoie mai mare ca oricand sa identificam noile resorturi de crestere economica, o crestere care aduce odata cu ea si bunastarea comunitatilor noastre. O bunastare la care dumneavoastra ati contribuit din plin, dar pentru care, pe viitor, va trebui sa lucram îndeaproape. Sunt convins ca împreuna putem fructifica mai eficient oportunitatile pe care noul mecanism de redresare si rezilienta ni le va aduce si cred ca împreuna putem face din proiectul Timisoara Capitala Europeana a Culturii un succes al comunitatilor noastre”, a transmis presedintele CJ Timis, Alin Nica, invitatilor sai.

Din analizele de pana în prezent ale CJ, unul dintre sectoarele ce necesita dinamizare este turismul. De exemplu, în ceea ce priveste numarul turistilor, observam ca ultimii sapte ani aduc cresteri consistente Clujului, Sibiului si Bihorului. Astfel, daca Bihorul a înregistrat o crestere de 115%, Clujul - 95%, Sibiu - 74%, Timisul înregistreaza cea mai mica crestere dintre judetele analizate, de 42%. Avand în vedere ca în conditiile postpandemie turismul intern va fi mai dinamic, CJ Timis considera ca domeniul HoReCa trebuie sprijinit prin actiuni ferme de promovare, începand cat mai rapid în acest an. Tot în acest sens, Timisoara Capitala Europeana a Culturii trebuie sa creeze efecte de multiplicare catre comunitatile din judet, fiind nevoie de o abordare integrata.

 C.S.C.E. are la baza 13 task force-uri si cinci forme asociative, dupa cum urmeaza:

 

 1. Industrie si cercetare - dezvoltare
 2. IT&C
 3. HoReCa si Turism
 4. Antreprenoriat, IMM si Start-up
 5. Cultura
 6. Energie si Mediu
 7. Mediu Asociativ si ONG
 8. Educatie
 9. Sanatate
 10. Fonduri Europene
 11. Infrastructura si Constructii
 12. Agricultura si Industrie alimentara
 13. Munca
 14. Camera de Comert Industrie si Agricultura Timis
 15. Clubul de Afaceri Romano - German
 16. Camera de Comert Italiana pentru Romania
 17. Clubul Economic Nord - American
 18. Clubul Oamenilor de Afaceri Romano - Francezi

 

Între aceste task force-uri va avea loc o interactiune constanta atat pe verticala, cat si integrat, bazata pe proiecte si idei, care sa creeze o emulatie la nivelul stakeholderilor judeteni. Pentru o interactiune permanenta, s-a propus înfiintarea unui birou permanent format din cinci reprezentanti ai mediului de business care sa detina un mandat de un an, doi rectori - desemnati de catre cele patru universitati, presedintele CJ, primarii municipiilor Timisoara si Lugoj, cat si un reprezentant al corpului consular. Totodata, în cadrul întalnirii de astazi a fost lansata invitatia participantilor de a face parte din Consiliul de Strategie si Consiliere Economica, urmand ca în prima jumatate a lunii martie sa se realizeze o sedinta de lucru pentru fundamentarea directiilor de dezvoltare economica a judetului si  posibilitatile de interventie ale Consiliului Judetean Timis.