Noi restrictii. Ce reguli intra in vigoare incepand de duminica

25 Martie 2021
Lugoj Info.ro -Ce reguli intra in vigoare incepand de vineri

Guvernul a aprobat noi restrictii pentru limitarea infectiilor cu coronavirus.

CNSU a propus un nou set de masuri care urmeaza sa intre în vigoare de duminica.

Art.1 - Se propune modificarea si completarea masurilor adoptate pentru prevenirea raspandirii si controlul infectiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada starii de alerta, dupa cum urmeaza:

a) Reducerea intervalului orar, în care este permisa circulatia persoanelor în afara locuintei/gospodariei fara restrictii, în localitatile în care incidenta cumulata în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori si mai mica de 7,5 la 1.000 de locuitori, pana la ora 2000, pentru zilele de vineri, sambata si duminica. Aplicabilitatea masurii înceteaza cand rata de incidenta cumulata în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

b) Reducerea intervalului orar, în care este permisa circulatia persoanelor în afara locuintei/gospodariei fara restrictii, în localitatile în care incidenta cumulata în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, pana la ora 2000 pe întreaga durata a saptamanii. Aplicabilitatea masurii înceteaza cand rata de incidenta cumulata în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori si intra în vigoare masura prevazuta la lit. a).

c) Limitarea intervalului de timp în care este permisa desfasurarea activitatii operatorilor economici care desfasoara activitati de comert/prestari de servicii în spatii închise si/sau deschise, publice si/sau private, în localitatile în care incidenta cumulata în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori si mai mica de 7,5 la 1.000 de locuitori, pana la ora 1800 pentru zilele de vineri, sambata si duminica. Aplicabilitatea masurii înceteaza cand rata de incidenta scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

d) Limitarea intervalului de timp în care este permisa desfasurarea activitatii operatorilor economici care desfasoara activitati de comert/prestari de servicii în spatii închise si/sau deschise, publice si/sau private, în localitatile în care incidenta cumulata în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, pana la ora 1800 pe întreaga durata a saptamanii. Aplicabilitatea masurii înceteaza cand rata de incidenta scade sub 7 la 1.000 de locuitori si intra în vigoare masura prevazuta la lit. c).

e) Suspendarea activitatii operatorilor economici desfasurata în spatii închise în domeniul salilor de sport/fitness, în localitatile în care incidenta cumulata a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea masurii înceteaza cand rata de incidenta scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

f) În perioadele 03.04-04.04.2021 si 01.05–02.05.2021 se permite circulatia persoanelor în afara locuintei/gospodariei, în intervalul orar 2000-0200 pentru deplasarea si participarea la slujbele religioase.

g) În datele de 27.03.2021 si 28.03.2021 se permite circulatia persoanelor în afara locuintei/gospodariei, în intervalul orar 1800-2200 pentru deplasarea si participarea la serviciile religioase oficiate pentru sarbatoarea Pesah.

Art.2 - Prin exceptie de prevederile art. 1, lit. c) si d), în intervalul orar 1800-0500, operatorii economici pot activa doar în relatia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Art.3 - Se abiliteaza ministerele de resort sa modifice ordinele comune care reglementeaza conditiile de desfasurare a activitatii operatorilor economici pentru limitarea raspandirii COVID-19, în sensul stabilirii concrete a numarului maxim de persoane carora le este permis simultan accesul în interiorul incintelor acestora raportat la suprafata obiectivelor.

Art.4 - (1) Prin ”incidenta cumulata în ultimele 14 zile” se întelege incidenta cumulata a cazurilor calculata pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi si a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizeaza, prin raportare la numarul de persoane din fiecare localitate, actualizat saptamanal de Directia pentru Evidenta Populatiei si Administrarea Bazelor de Date.

(2) Zilnic, pe baza rezultatelor testelor persoanelor nou confirmate, gestionate în aplicatia "corona-forms", Serviciul de Telecomunicatii Speciale va prezenta automat, la ora 10:00, pe platforma "alerte.ms.ro" rezultatul calculului ratei de incidenta conform formulei de la alin. (1).

Art.5 - Se aproba lista tarilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc în Romania din acestea, prevazuta în anexa.

Art.6 - Începand cu data prezentei hotarari, masurile ce vizau persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord prevazute în Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 9 din 11.02.2021, îsi înceteaza aplicabilitatea.

Art.7 - Prezenta hotarare se comunica tuturor componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, pentru punere în aplicare prin ordine si acte administrative ale conducatorilor acestora.