Indeamna oamenii sa acceseze fonduri pentru fotovoltaice. Primarii din zona Lugojului nu mai sunt atat de siguri ca vor gaz

08 Aprilie 2022
Lugoj Info.ro -Primarii din zona Lugojului nu mai sunt atat de siguri ca vor gaz

Problemele create de pretul gazului ii fac pe unii primari sa priveasca cu retinere catre investitiile intr-o retea de gaze care sa treaca prin comunele lor.

Dupa luni de tergiversari ale proiectelor si raspunsuri seci, unii primari le recomanda cetatenilor sa acceseze proiecte prin care sa devina independenti de retelele de gaz si chiar energie electrica. Primarii din zona Lugoj s-au inscris in asociatii sperand ca vor reusi sa atraga bani pentru ca localitatile din comunele lor sa fie racordate la gaze. Dupa luni bune in care au batut drumurile la Timisoara si Bucuresti, unii dintre primari sustin ca au semnale ca oamenii nu mai sunt atat de interesati de aducerea gazului in comune. “La inceput toata lumea s-a bucurat. Cand au auzit cat platesc copiii pe la oras pentru gaz, a disparut bucuria. Noi suntem inscrisi in asociatie. Cred ca un procent de 5% dintre gospodarii s-ar lega la gaz. Noi ii incurajam pe cetatenii comunei sa aplice pentru “Casa Verde” pentru a-si castiga indepedenta energetica. Avem deja zeci de localnici care si-au montat sau asteapta sa isi monteze fotovoltaice. Energia verde reprezinta viitorul. Sunt oameni care au pensii mici si nu isi vor permite sa plateasca gazul daca pretul ramane la valorile de azi”, a declarat primarul comunei Traian Vuia, Vasile Petruescu. Si primarul comunei Fardea, Violeta Murari, crede ca amplasarea de panouri fotovoltaice reprezinta o solutie de viitor accesibila pentru fiecare gospodarie, cu un ajutor de la stat. Murari se declara deranjata de faptul ca proiectul de introducere a retelelor de gaz in comuna se misca foarte greu, iar oamenii sunt speriati de pretul gazului care atinge cele mai mari cotatii din ultimii ani. In ultimele zile, la nivel central tot mai multi lideri politici vorbesc despre necesitatea unor investitii in energie verde in detrimentul unor retele de gaze, asta si in conditiile in care razboiul din Ucraina afecteaza serios piata.