Astfel de situații sunt extrem de răspândite și, în caz că nu știi să le gestionezi în mod corespunzător, te pot afecta pe termen lung. Atmosfera din locul unde îți petreci mare parte a timpului are un impact decisiv asupra stării tale de bine și tocmai de aceea, ideal ar fi ca relațiile dintre angajați să fie cât mai deschise și cordiale. Din păcate, acest lucru nu este mereu posibil. De cele mai multe ori, când cauți sfaturi cu privire la rezolvarea unor astfel de probleme, ți se spune că trebuie să comunici cât mai eficient. Deși acest lucru este adevărat, probabil ai realizat deja că nu este atât de ușor să detensionezi atmosfera în caz de conflict, indiferent dacă subiectul care l-a stârnit era referitor la task-urile primite de la superiori sau la chestiuni de natură personală.
5 lucruri pe care să nu le faci dacă ai o neînțelegere cu un coleg de muncă
- Nu te plânge imediat șefului
Indiferent de motivul care te-a împins să ai o discuție aprinsă cu unul dintre colegii de birou, nu îi vorbi imediat șefului tău despre incident, oricât de mult ai fi convins că ai dreptate. Folosește o astfel de alternativă doar în cazul unui conflict grav sau a unuia nu poate fi rezolvat printr-o comunicare deschisă și sinceră. Acest lucru este recomandabil, pe de o parte, deoarece e posibil ca superiorii tăi să se confrunte cu chestiuni mult mai importante decât o simplă ceartă între angajați și, pe de altă parte, pentru a nu lăsa senzația că îți lipsesc abilitățile de problem solving.
- Nu te încărca de energie negativă
De câte ori nu ți s-a întâmplat să te cerți cu o persoană pentru ca, ulterior, să simți că între voi se instalează o tensiune neplăcută? Află că acela este momentul când, involuntar, poți începe să te alimentezi cu energie negativă, în cazul în care nu reușești să gestionezi conflictul în mod corespunzător. Fă un efort pentru a te detașa. Încearcă să rămâi liniștit și să ai o atitudine degajată la birou. Uită de discuția care, poate, nu este atât de gravă pe cât pare, bea o cafea bună, comandă căști audio și folosește-le ori de câte ori ai ocazia. Este dovedit faptul că muzica preferată îmbunătățește capacitatea de concentrare și te ajută să te calmezi.
- Nu da naștere bârfelor
Cel mai grav lucru pe care îl poți face este să discuți cu ceilalți colegi și să le povestești despre cât de nedreptățit ai fost și cât de mult greșește persoana cu care ai avut disputa. Chiar și în situația în care ești sigur că ai dreptate, încearcă pe cât posibil să ții asta pentru tine. Dacă, totuși, te simți obligat să le faci celorlalți rezumatul a ceea ce s-a întâmplat, este bine să rămâi cât mai obiectiv. Prezintă faptele în mod imparțial, astfel încât să nu lași senzația că îți place bârfa și că nu te deranjează să vorbești urât despre cei din jur.
- Nu folosi un limbaj inadecvat
Niciodată, în niciun fel de situație, nu folosi cuvinte inadecvate într-o discuție pe care o porți la birou, oricât de aprinsă ar fi. Mai ales dacă ești o persoană impulsivă, este posibil să îți fie greu să te controlezi. Oricât de dificil ar fi, însă, fii extrem de atent la limbajul folosit. Anumiți termeni pe care i-ai putea folosi atunci când ești nervos îți vor crea o imagine de persoană lipsită de profesionalism și ar putea da naștere unor dificultăți și mai mari în raportul cu ceilalți colegi și inclusiv cu șefii tăi.
- Nu adopta o atitudine superioară
Amintește-ți mereu că cei cu care împarți biroul sunt angajați ca și tine și că activitățile pe care trebuie să le desfășurați în comun sunt mai importante decât discuțiile în contradictoriu care pot apărea între voi. Chiar dacă îți este greu, încearcă să îți exprimi cu calm punctul de vedere în caz de neînțelegere și să te porți după aceea ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dacă vei o adopta o atitudine de superioritate, nu vei face altceva decât să creezi și mai multă tensiune, care nu este deloc constructivă într-un mediu profesional.
Nu în ultimul rând, este necesar să accepți faptul că, la birou, de cele mai multe ori, conflictele sunt inevitabile. Tocmai de aceea, nu trebuie să le acorzi mai multă importanță decât au în realitate. Fii conștient că, indiferent de situație, se va găsi mereu o soluție.