“Inlocuirea arboretelor ajunse la varsta exploatabilitatii cu arborete tinere, este o preocupare constanta a silvicultorilor. Controlul anual al regenerarilor se face toamna, inainte de incheierea sezonului de vegetatie. In urma acestor verificari, se stabileste suprafata pe care este necesar sa se realizeze plantatii, lucrarile de intretinere ale acestora, cat si lucrarile de ajutorare a regenerarilor naturale. Se urmareste ca padurea sa se regenereze pe cale naturala, iar doar in acele locuri in care nu este posibil acest lucru, sa se intervina cu plantatii sau completari ale regenerarilor instalate pe cale naturala.”, precizeaza cei de la Garda Forestiera Timisoara.
In urma controalelor realizate la cele 26 de ocoale silvice din vestul tarii, s-a parcurs in teren suprafata de 397,57 ha cu regenerari naturale si 90,12 ha cu regenerari artificiale, realizate prin plantarea de puieti forestieri. Din cauza secetei din vara acestui an, s-a produs uscarea unor plantatii peste procentul fiziologic normal. O astfel de situatie, a fost intalnita in teren pe suprafata de 26,82 ha, in anul urmator fiind necesara completarea plantatiilor afectate pe o suprafata de 20,03 ha.
S-au lasat masuri de monitorizare a starii regenerarilor, de planificare si executare in anul 2023 a lucrarilor de ajutorare a regenerarilor naturale si de descoplesiri in plantatii.
De asemenea, tot in luna octombrie 2022, au fost efectuate si actiuni de control privind respectarea regimului silvic in fondul forestier national. In urma acestor verificari au rezultat urmatoarele:
- 20 sanctiuni contraventionale cu o valoare totala de 53.750 lei.
- a fost confiscat un volum total de 123,28 mc material lemnos cu o valoare de 17.963,99 lei.
Au fost efectuate verificari in echipe mixte, unde au participat si reprezentantii inspectoratelor judetene de politie, fiind aplicate un numar de 6 sanctiuni contraventionale cu o valoare de 60.000 lei, iar ca masura complementara, s-a confiscat total volumul de 282,72 mc cu o valoare de 59.506,80 lei.