miercuri, 27 septembrie 2023
26.9 C
Lugoj
spot_img

ANCOM a scos din folosinta zeci de aparate. Nu folositi repetoare de semnal fara acordul operatorilor de telefonie mobila

Data:

spot_img
spot_img

Serviciul de telefonie mobila functioneaza prin propagarea undelor radio care poate fi afectata de diferite obstacole (cladiri, tuneluri, dealuri, paduri, lacuri sau conditii meteo), iar calitatea serviciului depinde de tipul telefoanelor mobile folosite, de numarul de apeluri initiate in acelasi timp de mai multe persoane etc.

Punerea in functiune a amplificatoarelor fara marcaj CE poate produce interferente prejudiciabile care afecteaza buna functionare a serviciilor de telefonie mobila, atat celorlalti utilizatori din aria de acoperire, cat si furnizorilor respectivi.

Instalarea unui astfel de dispozitiv poate fi facuta numai cu acordul operatorului  de telefonie mobila al carui semnal se doreste amplificat! Punerea in functiune a acestor amplificatoare implica utilizarea spectrului de frecvente radio si nu se poate efectua decat de catre sau cu acordul operatorului care detine licenta de utilizare a spectrului radio.   

Amplificatorul de semnal 2G/3G/4G, ca toate echipamentele radio care functioneaza utilizand spectrul de frecvente radio, trebuie sa aiba aplicat marcajul CE. In caz contrar, echipamentul respectiv este neconform si nu poate fi pus in functiune!

In cazuri extreme, interferentele prejudiciabile cauzate de echipamentele radio neconforme pot afecta apelarea numarului de urgenta 112!

In cazul in care cei care detin echipamente radio neconforme continua sa le foloseasca, incalca astfel prevederile Hotararii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor radio, cu modificarile si completarile ulterioare, riscand sanctiuni cuprinse intre 500 si 5.000 lei.

ANCOM a identificat si a scos din folosinta, de la inceputul anului si pana in prezent, 20 de amplificatoare de semnal 2G/3G/4G, care provocau interferente prejudiciabile serviciilor de comunicatii electronice de telefonie mobila, descoperite in urma sesizarilor venite din partea furnizorilor acestor servicii, dar si din partea utilizatorilor. Dintre acestea, cele mai multe au fost descoperite in Bucuresti si in judetul Timis.  

 

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII