Ministerul Sănătății a anunțat că unitatea de primiri urgențe din cadrul spitalului din Lugoj va beneficia de o nouă investiție. Fondurile pentru achiziția de echipamente moderne provin din cadrul unui nou program, derulat în parteneriat cu Ministerul Sănătății și mai multe instituții de sănătate publică din zona de vest a țării. Proiectul este finanțat prin Programul Sănătate, gestionat de Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, fondurile fiind nerambursabile.
„Parteneriatul dintre Ministerul Sănătății, UAT Municipiul Caransebeș, Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, Spitalul Clinic de Urgență „Louis Țurcanu” Timișoara, Spitalul Județean de Urgență Reșița, Spitalul Județean de Urgență Deva, Spitalul Municipal Lupeni, Spitalul de Urgență Petroșani și Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății (MS UMPBM) beneficiază de finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Îmbunătățirea accesului populației din Regiunea Vest la servicii medicale de urgență, prin dotarea cu aparatură de înaltă performanță”, cod MySMIS2021/SMIS2021+ 323394. Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii sanitare prin investiții în echipamente medicale moderne care contribuie la creșterea operaționalității la nivel regional și județean, reducând inegalitățile în ceea ce privește accesul la servicii medicale de urgență de calitate și la creșterea eficienței serviciilor medicale”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.
Valoarea totală a proiectului este de peste șase milioane de lei, sumă care va fi utilizată pentru atingerea următoarelor obiective:
- Consolidarea, coordonarea și dezvoltarea sectorului spitalicesc pentru îngrijiri acute printr-o mai bună distribuție a infrastructurii de sănătate între regiuni și județe
- Creșterea accesului populației la servicii medicale de urgență de calitate
Obiectivele specifice vor contribui la îndeplinirea indicatorului de proiect: 01PSO19 – Unități de primiri urgențe/compartimente de primiri urgențe sprijinite.
Rezultate așteptate: numărul de unități sanitare publice sprijinite prin dotarea cu echipamente necesare pentru a acorda asistență medicală de calitate în cazurile de urgență chirurgicală și alte îngrijiri acute.
Data estimată pentru finalizarea proiectului este 27 februarie 2026.