duminică, 26 martie 2023
15.9 C
Lugoj
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Au fost modificate regulile prin care minorii pot parasi tara

Data:

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Guvernul a aprobat în Hotararea pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani în strainatate, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 94/2006. Actul normativ vizeaza armonizarea Normelor de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind libera circulatie cu modificarile aduse legii în octombrie 2016, avand drept scop simplificarea conditiilor de calatorie în strainatate a cetateanului roman minor.

Astfel, au fost modificate prevederile referitoare la exprimarea acordului unuia dintre parinti cu privire la iesirea din tara a copilului împreuna cu celalalt parinte, fiind creata posibilitatea exprimarii unui singur acord pentru o perioada de pana la 3 ani si pentru mai multe calatorii în strainatate. Legea stabileste termenul maxim de trei ani, dar parintele poate sa-si dea acordul pentru perioade mai scurte sau pentru fiecare calatorie în parte ca si pana acum. Totodata, a fost eliminata obligativitatea mentionarii scopului deplasarii si rutei, au declarat reprezentantii Guvernului pentru Lugoj Info.ro.

Parintele poate sa îsi revoce acordul în orice moment prin depunea unei petitii la orice structura de relatii cu publicul a Politiei de Frontiera care, în regim de urgenta, va introduce o alerta în baza de date si va informa structurile din punctele de frontiera care nu vor permite iesirea din tara a minorului. 

În cazul minorilor cu domiciliul sau resedinta în statul de destinatie nu va mai trebui prezentat acordul celuilalt parinte. 

De asemenea, actul normativ introduce posibilitatea ca pasaportul simplu electronic sa fie expediat la adresa din strainatate indicata de titular sau de persoana care a formulat cererea.

Totodata, au fost introduse prevederi referitoare la exceptarea de la procedura de supralegalizare sau aplicare a apostilei de la Haga pentru documentele eliberate de autoritati oficiale din statele cu care Romania a încheiat tratate de asistenta juridica ce prevad scutirea de astfel de formalitati.

spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII