joi, 27 martie 2025
11.1 C
Lugoj
spot_img

Au intrat in vigoare noile prevederi in domeniul ordinii si sigurantei publice

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Legea instituie reguli clare si transparente referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului, sunt prezentate conditiile în care o persoana poate fi condusa la sediul politiei si situatiile în care politistul poate utiliza forta, respectiv sunt introduse garantii suplimentare pentru respectarea drepturilor cetateanului.

La sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, a fost publicata în Monitorul Oficial al Romaniei Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice.

Actul normativ modifica si completeaza Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de încalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane.

Aceste modificari au intrat în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv ieri, 26 ianuarie 2020.

De la momentul publicarii actului normativ, Politia Romana a demarat o campanie de informare publica referitoare drepturile si obligatiile persoanelor si ale institutiilor de aplicare a legii, precum si garantiile oferite conform noului cadru legal.

De asemenea, au fost initiate sesiuni de instruire pentru politisti, astfel încat acestia sa fie pregatiti pentru punerea în aplicare a noilor prevederi legale.

Legea instituie reguli clare si transparente referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului. De asemenea, sunt prezentate conditiile în care o persoana poate fi condusa la sediul politiei si situatiile în care politistul poate utiliza forta, respectiv sunt introduse garantii suplimentare pentru respectarea drepturilor cetateanului.

Este înasprit cadrul juridic pentru o serie de fapte antisociale, precum refuzul persoanei de a da relatii pentru stabilirea identitatii sale sau organizarea de petreceri private în spatiul public, în proximitatea imobilelor cu destinatia de locuinte.

Politistul are dreptul sa solicite persoanei care face obiectul legitimarii sa tina mainile la vedere si, dupa caz, sa renunte temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Totodata, acesta are dreptul sa conduca o persoana la sediul politiei, atunci cand: nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia, ori exista motive verosimile pentru a banui ca identitatea declarata nu este reala sau documentele prezentate nu sunt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstantelor, ori bunurilor aflate asupra sa, creeaza motive verosimile pentru a banui ca pregateste sau a comis o fapta ilegala; prin actiunile sale pericliteaza viata, sanatatea sau integritatea corporala, a sa ori a altei persoane sau ordinea publica; luarea unor masuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publica.

Persoana este condusa la cea mai apropiata unitate de politie la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situatiei de fapt si, dupa caz, luarea masurilor legale.

Verificarea situatiei de fapt si, dupa caz, luarea masurilor legale fata de persoana condusa la sediul politiei se realizeaza de îndata, fara a depasi 8 ore de la momentul initierii deplasarii.

În situatia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilita, din motive obiective, termenul de 8 ore se poate prelungi cu perioada necesara stabilirii identitatii, verificarii situatiei de fapt si, dupa caz, luarii masurilor legale, fara a depasi 12 ore de la momentul initierii deplasarii. Vechea lege prevedea un termen de 24 de ore.

Se introduc garantii pentru persoana condusa la sediul politiei, aceasta avand urmatoarele drepturi: de a fi informata cu privire la motivele conducerii la sediul politiei, înainte de initierea masurii; de a fi informata cu privire la drepturile ce-i revin; de a contesta masura dispusa; de a fi asistata de un avocat si de a comunica direct cu acesta; de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane pe care o indica; de a fi asistata de un medic; de a-i fi informati parintii, tutorele sau reprezentantul legal, daca este vorba de un minor; de a primi o copie a procesului-verbal întocmit cu aceasta ocazie.

De asemenea, politistul are dreptul de a patrunde, în orice mod, într-o locuinta sau în orice spatiu delimitat ce apartine ori este folosit de o persoana fizica sau juridica, fara consimtamantul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viata sau integritatea corporala a unei persoane, daca exista indicii ca în acel spatiu este o persoana aflata în pericol.

Totodata, este introdusa prezumtia savarsirii unei actiuni violente împotriva politistului, daca persoana care a fost avertizata sa nu se apropie continua sa se apropie de politist. Actiunea persoanei da dreptul politistului de a interveni, utilizand forta, proportional si strict cat este necesar pentru a înlatura pericolul si pentru a lua masurile legale necesare.

 

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Politica de confidentialitate

Acest site web foloseste cookie-uri astfel incat sa va putem oferi cea mai buna experienta de utilizator posibila. Informatiile cookie sunt stocate in browser-ul dvs. si indeplinesc functii precum recunoasterea dvs. atunci cand reveniti pe site-ul nostru web si ajutarea echipei noastre sa inteleaga care sectiuni ale site-ului le gasiti cele mai interesante si utile.