sâmbătă, 4 ianuarie 2025
-0.6 C
Lugoj
spot_img

Călătoriile din România către și dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul țării. Începând cu 1 ianuarie, cabinele de control de la Cenad și Nădlac 1 și 2 vor fi dezafectate

Data:

spot_img
spot_img

De la 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, respectiv la granița cu Ungaria și Bulgaria, se va elimina controlul de frontieră, astfel încât toate persoanele vor putea circula către sau dinspre alte state membre ale Spațiului Schengen (cu excepția Ciprului și Irlandei) fără a mai opri la cabinele Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie.

Astfel, călătoriile din România către și dinspre statele membre Schengen vor deveni similare unei călătorii în interiorul țării. Această modificare se aplică tuturor persoanelor, indiferent de cetățenie, și tuturor categoriilor de mijloace de transport, fie că este vorba despre autoturisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcațiuni sau trenuri.

„Este important de reținut că persoanele care intenționează să intre pe teritoriul unui alt stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, cum ar fi pașaportul sau cartea de identitate. Conform practicilor existente în mai multe state membre ale Uniunii Europene, polițiștii de frontieră români vor desfășura controale aleatorii și nesistematice pe căile de comunicație de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere. Aceste controale vor fi realizate în limita unei distanțe de 30 de kilometri de la linia de frontieră, în interior, care reprezintă zona de competență.”, au anunțat polițiștii de frontieră.

Condițiile de călătorie în statele din afara Spațiului Schengen rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va efectua la cabinele din punctele de trecere a frontierei. Totuși, până la momentul aderării la Spațiul Schengen cu frontierele terestre, este de așteptat ca valorile de trafic prin punctele de frontieră, în special pe sensul de ieșire din România, să crească. În acest sens, instituția va dispune măsuri pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei, astfel încât să asigure un control eficient și operativ al persoanelor care tranzitează granița.

În acest context, va fi suplimentat personalul planificat pentru controlul documentelor. La nivelul I.T.P.F. Timișoara, aproximativ 600 de polițiști de frontieră vor desfășura zilnic activități de supraveghere și control la frontiera de stat.

De asemenea, arterele de control vor fi utilizate la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.

Reprezentanții Poliției de Frontieră Române mențin legătura permanentă cu autoritățile de frontieră din statele vecine, alături de care se efectuează controlul de frontieră, pentru a dispune măsuri comune de fluidizare.

Participanților la traficul transfrontalier le este recomandat să utilizeze toate punctele de frontieră deschise în regim internațional pentru a evita supraglomerarea anumitor puncte.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII