miercuri, 6 decembrie 2023
0.9 C
Lugoj
spot_img

Care sunt regulile ce trebuie respectate la alegerile de duminica. Sunt amenzi care ajung si la 10.000 de lei

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Politistii, jandarmii si politistii locali au format deja mai multe echipe operative pentru solutionarea solicitarilor si semnalarilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor. Orice sesizare va fi tratata cu celeritate, iar efectivele MAI vor manifesta toleranta zero în cazurile de încalcare a legii, indiferent de optiunile politice ale persoanelor implicate.

In conformitate cu Decizia BEC nr. 95 din 29 noiembrie 2020, se interzice utilizarea în cabina de vot a aparatelor de fotografiere, înregistrare sau preluare imagini, precum si comercializarea si/sau consumul de alcool în zona de protectie a sectiei de votare, respectiv în afara localului de vot, în sediul sectiei de votare, în curtea acestuia, în intrarile în curte, în jurul sediului sectiei de votare, precum si pe strazi si în piete publice pana la o distanta de 50 metri. Cei care nu respecta prevederile acestei decizii pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse între 4.500 lei si 10.000 lei

Pentru ziua votului au fost dispuse de catre autoritati o serie de masuri speciale de protectie în contextul pandemiei de COVID – 19!

Conform regulilor de protectie sanitara, se vor stabili circuite separate de intrare si de iesire în sediul sectiei de votare si în localul de vot, daca spatiile destinate sectiilor de vot permit acest lucru. Accesul în localul de vot se va face esalonat, astfel încat în sala unde se voteaza sa nu fie prezenti, în acelasi timp, mai mult de 5 alegatori si sa se respecte distantarea de minimum 1 metru între persoane.

Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau loctiitorul acestuia, dupa caz, se va asigura ca numarul total al persoanelor care sunt prezente în acelasi timp în localul de vot, exceptand alegatorii, nu va fi mai mare de 15. Alegatorii sunt obligati sa îsi dezinfecteze mainile la intrarea în sediul sectiei de votare si localul de vot, dar si la iesire. În fiecare sectie vor fi puse la dispozitie flacoane cu dezinfectant.

De asemenea, la intrarea în sectie, alegatorilor li se va masura temperatura.

În cazul în care un alegator este febril sau prezinta simptome respiratorii evidente se va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot si se vor lua masuri pentru ca acesta sa petreaca cat mai putin timp în interiorul sectiei. Dupa finalizarea procedurilor de votare, alegatorul va fi condus în afara sediului sectiei de votare, iar cabina de vot va fi dezinfectata.

Toti participantii la procesul electoral trebuie sa poarte masca de protectie, astfel încat sa acopere nasul si gura, pe toata perioada în care se afla în sediul sectiei de votare si în localul de vot.

În interiorul sectiei de vot, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral si cu operatorul de calculator.

Pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, alegatorul va fi instruit cu privire la modul de pozitionare a actului de identitate sau a documentului de identitate în suportul terminalului informatic.

Daca acest lucru nu este posibil, aceasta procedura va fi realizata de operatorul de calculator, care ulterior îsi va dezinfecta mainile.

În vederea identificarii, alegatorul îsi va îndeparta masca pentru scurt timp, pastrand o distanta de minimum un metru si jumatate fata de operatorul de calculator.

Buletinele de vot, stampila cu mentiunea „VOTAT“ si pixurile ce vor fi utilizate de catre alegatori pentru semnare în lista electorala trebuie dispuse astfel încat alegatorul sa le poata prelua singur, fara a avea contact direct cu membrii biroului electoral al sectiei de votare.

Dupa exercitarea dreptului de vot, alegatorul îsi va aplica singur, la indicatia si sub supravegherea membrilor biroului electoral al sectiei de votare, timbrul autocolant ori stampila cu mentiunea „VOTAT”, dupa caz, pe actul de identitate sau pe documentul de identitate.

Regulile de protectie sanitara trebuie respectate si în cazul exercitarii dreptului la vot prin intermediul urnei speciale.

Persoanele care nu respecta masurile de protectie sanitara stabilite pentru ziua votului pot primi amenda cuprinsa între 500 si 2.500 lei.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII