sâmbătă, 23 septembrie 2023
33.6 C
Lugoj
spot_img

Ce este un test de sarcină și când e cel mai bine să îl faci

Data:

spot_img
spot_img

Un test de sarcină este cea mai rapidă modalitate de a determina dacă ești însărcinată.

Dacă testul de sarcină este pozitiv, înseamnă că ești însărcinată. Dacă testul este negativ, îți dai seama ce înseamnă asta. Testele de sarcină funcționează prin detectarea gonadotropinei corionice umane (HCG), un hormon pe care corpul tău îl produce atunci când ești însărcinată.

Încă de la începutul sarcinii, corpul tău începe să treacă prin schimbări pentru a susține celulele din care se va dezvolta copilul tău. Un lucru care se întâmplă foarte repede este producția de HCG. Dacă ești însărcinată, corpul tău începe să producă mai mult HCG. Nivelurile tale de HCG încep să crească odată ce ovulul fertilizat se implantează în uter – la aproximativ șase, până la 10 zile după concepție.

Există două tipuri principale de teste:

  1. teste de urină și
  2. teste de sânge.

Cel mai probabil, vei încerca prima opțiune la tine acasă cu un test de la farmacie. Acest tip de test este disponibil la ghișeu (nu ai nevoie de o rețetă) și într-o varietate largă de intervale de preț. Testele de sânge pentru a verifica prezența sau absența sarcinii au loc în cabinetul medical și implică luarea unei mostre de sânge.

Cealaltă modalitate de a confirma o sarcină este utilizarea unei ecografii. Adică medicul ginecolog îți efectuează o ecografie în cabinetul lui pentru a descoperi dacă ești sau nu însărcinată.

Există mai multe motive pentru care ai putea face un test. S-ar putea să încerci să rămâi însărcinată și să speri la un rezultat pozitiv.

Pe de altă parte, este posibil să fi întâmpinat o problemă cu modalitățile de contracepție. S-ar putea chiar să fii pe cale să ai o procedură medicală sau să începi un nou tratament medicamentos care ar putea afecta sarcina. Indiferent de motiv, dacă ai vreodată întrebări despre rezultatele testelor, cel mai bun lucru de făcut este să te adresezi medicului ginecolog.

Ce niveluri hormonale sunt verificate printr-un test de sarcină?

Testele caută o cantitate crescută de HCG. Nivelurile de HCG cresc rapid – dublându-se la fiecare câteva zile în primele săptămâni de sarcină. Placenta produce HCG. Doar gravidele au o placentă, care se dezvoltă la scurt timp după ce un ovul fertilizat se atașează de peretele uterin.

Când ar trebui să faci un test de sarcină?

Dacă suspectezi că ai putea fi însărcinată, este o idee bună să faci un test și să te asiguri. Testele pe care le poți face la domiciliu pot diferi în ceea ce privește cât de devreme vor detecta o sarcină. În multe cazuri, este posibil să obțineți un rezultat pozitiv de la un test la domiciliu încă de la 10 zile după concepție. Pentru un rezultat mai precis, așteaptă până după ce ți-a întârziat menstruația pentru a face un test.

Amintește-ți, dacă faci un test prea devreme, acesta poate fi negativ chiar dacă ești însărcinată. Dacă ai un test negativ și apoi îți întârzie menstruația, fă un alt test.

La ce oră ar trebui să faci un test de sarcină?

În general, cel mai bun moment este dimineața, pentru a folosi prima urină din zi. Cu toate acestea, unele teste pentru sarcină sunt suficient de sensibile pentru a detecta HCG indiferent de ora din zi la care faci testul. Când este posibil, încearcă să aștepți până când au trecut trei ore de la ultima vizită la baie înainte de a face testul. De asemenea, poți face două teste pentru a confirma că obții același rezultat.

Cum funcționează testele?

Când faci un test, acesta caută cantitatea de gonadotropină corionică umană (HCG) din corpul tău. HCG se poate detecta în urină sau sânge. HCG are nevoie de timp pentru a se acumula în corpul tău. În fiecare zi de început de sarcină, corpul tău va crea mai mult HCG. Pe măsură ce săptămânile trec, vei avea din ce în ce mai mult HCG în organism, ceea ce va face mai probabil ca un test să fie pozitiv. Aceasta înseamnă că dacă faci un test prea devreme, acesta va fi negativ.

Testele funcționează prin reacția la cantitatea de HCG din urină sau din sânge. Într-un test de urină, o bucată de hârtie reactivă detectează HCG. Acest test poate arăta un semn plus, linii verticale duble sau chiar cuvântul „Pregnant” (momentan varianta în limba română nu este disponibilă. Diferitele teste vor arăta un rezultat pozitiv în moduri unice.

Citește instrucțiunile care vin cu testul pentru a ști cum va arăta un rezultat pozitiv. De exemplu, majoritatea testelor au o fereastră de control care apare prima. Dacă vezi un simbol în această fereastră, acest lucru înseamnă că testul funcționează. Reține că diferite mărci de teste au perioade de așteptare diferite pentru a afișa un rezultat.

Dacă faci un test de sânge, medicul va preleva o probă de sânge și o va trimite la un laborator. Laboratorul va determina cantitatea de HCG din sângele tău.

spot_img

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII

Alerta in miez de noapte, la Lugoj. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale

Trei echipaje ale pompierilor lugojeni au intervenit, in noaptea...

Nicio surpriza. Vremea ramane calda pentru aceasta perioada

Meteorologii au anuntat prognoza meteo pentru perioada 18 septembrie...