Da, soarele a ieșit, grătarul este în plină desfășurare și căutați băutura care să vă aducă vara în viață, totul pentru o atmosferă vacanță perfectă, chiar dacă rămâneți acasă.
Dar de ce este atât de îndrăgit Aperol Spritz? După cum a scris Rebecca Strassberg pentru The Thrillist: „Atunci am aflat că nu este vorba doar de faptul că un Aperol Spritz are un gust bun – deși este exact combinația potrivită de amărui și spumant – ci de modul în care un Aperol Spritz te face să te simți: ca și cum ai fi destinat unei vieți de petrecere a timpului liber. Sau, mai exact, ca și cum ai vrea să-ți golești fondul de pensii și să-l cheltuiești pe o vilă italiană.”
Această băutură celebră și-a început viața în Padova, în nordul Italiei, la începutul secolului XX. De atunci, a ajuns să revendice o parte din cultura italiană, în special în regiunile nordice, ca băutură perfectă înainte de cină, un apperitivo în toate sensurile cuvântului. Frații Barbieri au introdus Aperol – lichiorul amar, de portocale – în lume, făcând posibilă această băutură devenită acum iconică. Dar elementele din Aperol Spritz (Aperol, Prosecco, sifon) au trăit independent timp de decenii înainte de a-și uni forțele.
În Italia, aperitivo, între orele 18.00 și 20.00, este un moment sacru pe care îl împărtășesc cu prietenii după o zi de muncă.
Sunt obișnuiți să se bucure de acest moment stând într-un bar cu o băutură răcoritoare și ceva de mâncare. Pot alege dintr-o gamă largă de cocktailuri, dar cele mai populare sunt Spritz (orice tip, de la Aperol la Campari și Hugo) și toate variantele de Negroni.
Deoarece unele dintre aceste băuturi sunt destul de puternice, italienilor le place să aibă și câteva aperitive. Cele mai comune sunt măslinele ascolana, sandvișurile, piadina, legumele la grătar, dar fiecare regiune are propriile aperitive tipice. De exemplu, dacă vă aflați în Veneto, veți fi serviți sarde in saor și alte „cicchetti” într-un bàcaro confortabil. Sau altfel, dacă luați un aperitivo în medievala Bergamo Alta, veți primi probabil griș de polenta și salam.
Așadar, cum puteți prepara acasă un Aperol Spritz perfect în această perioadă și pentru restul verii? Iată câteva sfaturi.
Alegeți paharul potrivit
Italienilor le place să se limiteze la pahare de vin, soiuri înalte și adânci, care se echilibrează bine pe tulpină. Acestea nu ar trebui să semene cu paharele de gin pe care le veți găsi în barurile și restaurantele din toată țara. Cu toate acestea, dacă nu aveți pahare înalte, nu vă temeți, există și o școală de opinie care consideră că paharele mai scurte și late permit obținerea unei varietăți cu aromă de portocale ceva mai puternice. Alegeți cu înțelepciune, pentru că va afecta o parte din amestec.
Alegeți un prosecco bun și sec
Alegerea prosecco-ului contează. Dacă optați pentru varietăți foarte dulci, conținutul de zahăr poate influența foarte mult licoarea portocalie care este marca de fabrică a băuturii.
Cel mai bun Spritz din toate timpurile se face cu Prosecco DOC, produs în Veneto și în câmpia Friuli. Cu toate acestea, pentru o calitate și mai bună, puteți folosi mai prestigiosul Prosecco Superiore DOCG, din podgoriile Valdobbiadene, Conegliano și Asolo.
Alegând un Prosecco DOC sau Prosecco Superiore DOCG vă asigurați că nu numai că folosiți alcool de înaltă calitate, dar alegeți și spumantul extra-fervescent potrivit.
Optați pentru o varietate de prosecco ușor mai uscată, care va scoate în evidență aromele și, de asemenea, vă va lăsa cu mai puține dureri de cap lipicioase a doua zi dimineața.
Nu uitați de apa minerală
Aceasta este o componentă vitală pentru a da viață acestui cocktail. Un strop este tot ce vă trebuie, dar conține ascuțimea lichiorului și atenuează aromele prosecco-ului, mai ales dacă aveți un sortiment mai dulce.
Metoda de preparare
- Începeți cu unul dintre paharele sugerate
- Adăugați o lingură mare de gheață cubulețe
- Apoi, adăugați 3 părți de Prosecco italian rece
- Completați cu 2 părți Aperol
- La final, adăugați un strop de apă minerală și terminați cu o felie (sau două) de portocală proaspătă
Beți în mod responsabil, distrați-vă și savurați un aperol așa cum trebuie, sub soare!