luni, 4 decembrie 2023
-2.1 C
Lugoj
spot_img

Codul Rutier a fost modificat. De cand intra in vigoare noile reglementari si ce amenzi risca soferii

Data:

spot_img
spot_img
spot_img

Noile reglementari au drept scop prevenirea accidentelor de circulatie provocate de catre soferii carora le-a fost distrasa atentia prin folosirea telefonului mobil pentru convorbiri, inclusiv pentru realizarea de transmisiuni în direct pe retelele de socializare (”live-ul la volan”) etc.

Folosirea telefonului mobil si a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezinta unul dintre principalii factori de distragere a atentiei pentru conducatorii de vehicule, constituind o reala problema pentru siguranta rutiera, prin amploare si frecventa.

Astfel, se va interzice tinerea în mana ori folosirea în orice mod a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în miscare. Varianta aflata în prezent în vigoare interzice doar folosirea telefoanelor mobile în timpul mersului.

Nerespectarea noilor prevederi se va sanctiona cu patru puncte de penalizare si amenda cuprinsa între 6-8 puncte-amenda, cu o valoare de la 870  la 1.160 lei. Vor fi sanctionati cu amenda si conducatorii de vehicule pentru care nu este prevazuta obligativitatea detinerii permisului de conducere.

În plus, titularul unui permis de conducere, care încalca o regula privind circulatia vehiculelor în timp ce tine în mana sau foloseste telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sanctionat cu 4-5 puncte-amenda, cuprinse între 580 si 725 lei si suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 30 de zile, avand în vedere ca în acest caz gradul de pericol social creste.

Noile reglementari vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al Romaniei, perioada în care Politia Rutiera va desfasura activitati de informare a participantilor la trafic.

 

spot_img
spot_img
spot_img

LASATI UN MESAJ

Introduceti comentariul dvs.
Introduceti numele dvs.

Distribuie articolul:

Ultimele informatii

Din aceasi categorie
INFORMATII